Kimi Räikkönen két év kihagyás után tért vissza 2012-ben a Renault-utód Lotus színeiben. Se a finn versenyző, se a csapat nem számított sikertörténetre, ehhez képest Räikkönen már a szezon negyedik versenyén a második helyen végzett.

Räikkönen később, Abu-Dzabiban a dobogó tetejére is felállhatott, az egy győzelme mellé összesen hét dobogós helyezést szerzett. A bajnokságban a harmadik helyen végzett.

“Két év alatt 390 pontot szerzett a Lotusnak. A csapatfőnök Gérard Lopez egész biztosan nem számított erre” – elevenítette fel az évekkel ezelőtti eseményeket a Räikkönent jól ismerő finn újságíró, Heikki Kulta.

“Lopezzel olyan szerződést kötött, ami minden egyes megszerzett pontért 50 ezer eurós bónuszt garantált. Csak ezzel a bónusszal Räikkönen 19,5 millió eurót (6,7 milliárd forint) keresett, ami majdnem csődbe vitte az egész csapatot.”

Azért csak majdnem, mert a csapat végül “elegánsan” megoldotta a helyzetet: a 2013-as szezonban egyetlen fillért sem fizettek a finnek, aki ezért még az idény vége előtt távozott, 2014-ben pedig már a Ferrarinál szerepelt.