Az utóbbi pár hétben Lewis Hamilton igen aktívvá vált a közélet, politika terén, láthatóan személyesen érinti az USA-ból elindult „black lives matter” ügye. A Forma-1-es versenyző eddig elsősorban a közösségi médiában pörgette a témát, de a hétvégén két dologgal is bizonyította, hogy nem üres beszédről van szó részéről.

Hamilton vasárnap személyesen vett részt Londonban a legutóbbi BLM-demonstráción, az erről az Instagramra feltöltött bejegyzésében pedig tovább sürgette munka- és versenyzőtársai fellépését.

„A hallgatásotok ordít. Lehet, hogy nem azért hallgattok, mert rasszisták vagytok, de most arra van szükség, hogy antirasszisták legyetek! Tájékozódjatok, tájékoztassatok másokat! Emeljétek fel a szavatokat, hogy ráirányulhasson a figyelem a feketéket, színes bőrűeket évszázadok óta, nap mint nap érő igazságtalanságokra, előítéletekre!” – írta.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Went down to Hyde Park today for the peaceful protest and I was so proud to see in person so many people of all races and backgrounds supporting this movement. I was proud to be out there acknowledging and supporting the Black Lives Matter movement, and my black heritage. I was so happy to see people of all ages, sporting Black Lives Matter signs and saying it just as passionately as I was. I was also happy to see so many white supporters out there today in the name of equality for all. It was really moving. I’m feeling extremely positive that change will come, but we cannot stop now. Keep pushing. #blacklivesmatter ✊🏾 📸 @spinzbeatsinc

Lewis Hamilton (@lewishamilton) által megosztott bejegyzés, Jún 21., 2020, időpont: 11:58 (PDT időzóna szerint)

A 35 éves angol a hétvégén egy szerényen Hamilton Bizottságnak keresztelt kezdeményezést is bejelentett, mely tervei szerint a fekete közösségekkel, valamint a politikai és gazdasági döntéshozókkal együttműködve a motorsport diverzitását kívánja növelni, Hamilton szerint ugyanis az messze nem elég, hogy őrá mutogatnak példaként, az F1 és általában az autóversenyzés világa továbbra is egy bizonyos háttérrel, külsővel rendelkező emberek előtt nyitott.

A pilóta hangsúlyozta, hogy a lózungok, alibi gesztusok ideje lejárt, oktatási programokkal igyekszik majd segíteni azon, hogy a társadalomra jellemző arányokban jelenhessenek meg a feketék is a motorsportban.