A Forma-1-ben két héttel ezelőtt felmerült, hogy az idei dupla hétvégéken – Ausztriában és Silverstone-ban –, a második fordulók szombatjain a hagyományos időmérők helyett a bajnokság állásán alapuló fordított rajtrácsos kvalifikációs sprintfutamokat rendezzenek.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) és kilenc csapat támogatta az ötletet, de a Mercedes ellenszavazata miatt el kellett vetni azt.

A Mercedes-főnök Toto Wolff azóta több megszólalásban kritizálta az ötletet, azt mondta, „olcsó trükk”, a 2021-es bevezetésre szánt kiadási plafonnal és aerodinamikai fejlesztési korlátozással szemben a fordított rajtrács olyan, mintha baseballütővel vernék keresztül az egyenlősítést, ráadásul csak a nézők mindössze 15 százaléka támogatná.

A Forma-1 sportszakmai vezetője, Ross Brawn nem vette jó néven a nézői támogatottságra vonatkozó megjegyzést.

„Toto nagyon okosan érvelt a Mercedes álláspontja mellett. Természetesen igaza van néhány dolgot illetően, de nem tudom, milyen kutatásokra alapítja a kijelentéseit” – mondta a brit Sky Sportsnak.

„Tényleg léteznek a Toto által felhozott problémák, de mindent megoldhattunk volna, ha együttműködünk. Megértem az aggályait, de a haladáshoz teljes egyetértés kellene, ezért most félre kellett tennünk az ötletet” – folytatta.

Tetszene a fordított rajtrácsos sprintversenyes kvalifikáció?
Igen, izgalmas lenne
61% (193)
Nem, az nem való a Forma-1-be
39% (122)
Kövess minket a Facebook-on!