A Forma-1 bevételei két nagy és több kisebb forrásból jönnek össze, az első kettő – nagyjából egyharmad-egyharmad arányban – a versenyrendezési és a közvetítési díjakból, míg a harmadik harmad a szponzori, vendéglátási, internetes szolgáltatásokból és márkatermékekből származó pénzekből áll össze.

A sportág legnagyobb kiadása a csapatoknak járó pénzdíj: a sportág jogtulajdonosa az előző évi bevételek 68%-át osztja szét a résztvevők között egy bonyolult rendszer alapján.

Annak ellenére, hogy a koronavírus-járvány miatt 2020-ban még nem rendeztek futamokat, az F1 bevételei elapadtak, a csapatok megkapták a havi részleteket, árulta el a McLaren vezére, Zak Brown.

„A Libety az előrejelzései ellenére is fizet. Eddig 100%-osan helytálltak” – mondta a Guardiannek.

F1: A csapatok eddig megkapták a pénzüket 1

Zak Brown

Hogy miből fedezi a kifizetéseket a jogtulajdonos? Ahogy néhány hete írtuk, a Liberty Mediához tartozó egyéb cégek – a rendezvényszervező Live Nation, a rádióhálózat SiriusXM – közti részvénymozgatással 1,4 milliárd dollárt tettek likviddé, kimondottan a Forma-1 pénzügyi nehézségeinek áthidalására.

„Úgy gondolom, az 1,4 milliárd dollár felszabadítása felelős döntés volt, látszik, hogy nem dugják a fejüket a homokba” – méltatta a Libertyt Brown.

A sportmarketing területéről érkezett McLaren-vezér ugyanakkor azt is hozzátette, hogy ez csak átmeneti megoldás, és a szponzoráció terén még nehéz idők várnak a sportágra és a csapatokra.

Kövess minket a Facebook-on!