A globális koronavírus-járvány miatt-után várható gazdasági visszaesés, válság a Forma-1-et is komolyan érinti majd, több csapat jövője, léte is veszélybe kerülne határozott kiadáscsökkentés nélkül.

Az elmúlt hetek megbeszélésein a 2021-re tervezett évi 175 millió dolláros kiadási plafon lejjebb srófolása volt a fő csapásirány, de a nagycsapatok nem szeretnének sokat engedni, a Red Bull-főnök Christian Horner már alternatívával is előállt:

„Én támogatnám, hogy a következő két évben kliensautókat használjanak. A kisebb csapatok pusztán versenycsapatként működnének, amivel drasztikusan csökkennének a költségeik. Finn Rausing (az Alfa Romeo Sauber mögött álló üzletember – a szerk.) vagy Gene Haas helyében én egyszerűen vennék egy Ferrarit, Mercedest vagy Red Bullt” – magyarázta ötletét.

Horner elképzelésével nagyon nem ért egyet a Haas főnöke, Günther Steiner.

„Ennek a tervnek már nincs relevanciája, ugyanis a csapatok megtalálták a megoldást” – mondta a holland Ziggo Sportnak arra utalva, hogy a 2020-as autók fejlesztését befagyasztották, jövőre is azokat használják majd. „Hogy őszinte legyek, nem több pénzt akarunk, hanem azt szeretnénk, hogy a nagycsapatok gazdálkodjanak kevesebből. Úgy mi is versenyképesebbé válhatnánk.”

F1: A Haas nem kérne a kliensautókból 1

Günther Steiner

„A kliensautókkal egyszerű fogyasztókká válnánk, a nagycsapatok kezébe kerülne a teljesítményünk, hiszen az előző évi autóval mennénk, tehet mindig előttünk járnának. A kiadási plafonnal viszont, ha nem is érnénk be őket, közelebb kerülhetnénk hozzájuk.”

Steiner a brit Sky Sportsnak is nyilatkozott, abban a megszólalásában arról beszélt, hogy bár a tulajdonos, Gene Haas nem titkoltan meglebegtette az F1-es projektje 2020 végi lezárását, egyelőre nem kell ettől tartani.

„Maradni fogunk. Kivárjuk a mostani helyzet végét, és ha megvalósulnak az idei (versenyzési) tervek, akkor ez az év rendben van. Szinte minden nap beszélek Gene-nel, ő is képben akar lenni azt illetően, mi történik. Ahogy kezd világosabbá válni, mik a tervek, a mi helyzetünk is könnyebb. Egyszerűen csak ki kell tartanunk, jönnie kell a kiadási plafonnak, ha a csapatok összefognak, menni fog. Ezen túl már csak jól kell teljesítenünk. Szerintem maradni fogunk.”