A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) eddig csak a különböző versenyek törlésében jeleskedett, a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban viszont nem nagyon szólalt meg a szervezet. Most Jean Todt elnök adott egy interjút, amelyben kijelentette, hogy több területen is változás vár a motorsport világára.

“Nem hinném, hogy most bármelyik gyártó számára is első számú prioritást jelentene a motorsportos jelenlét” – mondta Todt. “Reménykedem benne, hogy mindenki maradni fog. Ezért kell odafigyelnünk mindenki véleményére.”

“Még a nagyokra is vonatkozik, hogy soha, semmit nem vehetnek biztosra. Mindent fontolóra kell vennünk. Be kell látnunk, hogy a motorsport nem létfontosságú a társadalom számára, szóval jól kell választanunk, helyes döntéseket kell hoznunk.”

“Ez nem fog menni egyik pillanatról a másikra, de nagyon remélem, hogy a motorsport csak jobb lesz, amikor visszatér.”

Todt szerint fontos, hogy az FIA ebben a nehéz helyzetben is fenntartsa a motivációt. “Biztos vagyok benne, hogy sokan fogják felülvizsgálni a programjukat, és fontolgatni azok leállítását.”

“Bátorítanunk kell őket, hogy továbbra is szeressék a motorsportot, és azt érezzék, hogy szükségük van rá. Ebben komoly felelősségünk van.”

Todt osztja Chase Carey F1-főnök optimizmusát az idei szezonnal kapcsolatban. “Amikor elindulhatunk, szerintem tényleg láthatunk akár két-három futamot havonta. Minden lehetséges opciót fontolóra veszünk a naptár átalakítása kapcsán.”