Daniel Ricciardo a 2018-as nyári szünetben mindenkit – még a Red Bull fejeseit is – meglepett azzal, hogy bejelentette, nem hosszabbít addigi csapatával, helyette 2019-től a Renault gyári pilótája lesz.

Az ausztrálnak tavaly nem sok örömöt hozott az átigazolás, a Renault előrelépés helyett csak gyengébben szerepelt, mint az előző évben. Ricciardo idén szerződése második, egyben utolsó évét tölti a franciáknál, figyeli, milyen lehetőségei lehetnek a pilótapiacon, sőt, meglehetősen érdekes módon kommunikál erről, ugyanis az elmúlt néhány hétben többször is azt mondta – első ízben a Renault szezonindító rendezvényén –, hogy nyitott a különböző csapatok megkereséseire. Ugyanígy nyilatkozott a múlt heti barcelonai teszten is.

„Mindenki tudja, hogy működik a Forma-1. Ha egy másik csapat hív, nem fogom kinyomni a telefont. Felveszem, meghallgatom, mit mondanak. De a Renault-nak azt is tudnia kell, el kell hinniük, hogy pillanatnyilag 100%-osan Renault-versenyző vagyok és nem áll szándékomban a távozás. Szeretném, ha működne ez a dolog” – magyarázta a 30 éves pilóta.

„Nem is akarok azon gondolkodni, hogy mi van, ha nem működik és mit csinálhatnék helyette. Azt szeretném, ha az lenne a sztori, hogy megtaláljuk a megoldást, hogy működjön” – folytatta.

F1: Ricciardo a jövőjével játszik? 1

A 2021-es pilótapiac a vártnál kisebb mozgásteret nyújt a hétszeres futamgyőztesnek, miután a Ferrari már karácsony előtt hosszabbított Charles Leclerc-rel, a Red Bull pedig januárban kötötte le Max Verstappent 2023-ig, de az ausztrál úgy véli, ő így is a főszereplők között lehet.

„Charles és Max korai leigazolása beszűkíti a találgatásokat. Úgy gondolom, Lewis (Hamilton) lesz a következő, aztán jövök én” – utalt arra Ricciardo, hogy talán Valtteri Bottas mercedeses és Sebastian Vettel ferraris ülésére is esélye lehet.

„Úgy gondolom, hogy a Ricciardo/Red Bull ügy magától szaladt meg, és idén is hasonló helyzet alakulhat ki a médiában a következő hónapokban. Elég húzós időszak volt a Red Bulltól való távozásom, de úgy gondolom, akármi is jön, kevésbé lesz vad.”