Noha a tesztek eredményeiből alapvetően nehéz messzemenő következtetéseket levonni a csapatok különböző programjai miatt, a versenyszimulációk azért a nagy rejtőzködésben is elárulnak ezt-azt az alakulatok valós erejéről.

Az Auto, Motor und Sport átrágta magát a kétszer háromnapos barcelonai tesztelés adatain, amit pedig kidobott a számológép, az senkit nem érhet igazán meglepetésként.

A lap számításai szerint a Mercedes előnye jelenleg három tizedmásodperc a Red Bull-lal, és legalább fél másodperc, de inkább hattized a Ferrarival szemben. “Ők könnyedén futnak gyors köröket, mindenki más erőlködve” – állapította meg Sebastian Vettel is.

F1: Kiszámolták, ekkora a Mercedes előnye 1

A Mercedesnek csak a megbízhatósági problémák miatt fájhat a feje, azokra viszont nagyon is oda kell figyelnie. Hat nap alatt négy motorprobléma lépett fel, ez több mint figyelmeztető jelzés.

A Ferrari mögött alig lemaradva következik a Racing Point, megelőzve a McLarent és a Renault-t, de a középmezőnyben amúgy ádáz csatára van kilátás. A Williams még mindig utolsó ugyan, de nagyon közel került az Alfa Romeóhoz.

A Mercedes egyik legnagyobb fegyvere a 2021-től már tiltott DAS rendszer lehet idén, a menet közben állítható kerékösszetartás azonban csak egy újítás a címvédő arzenáljából.

“Nem akarunk túl sokat elárulni róla egyelőre, de aki azt hiszi, hogy két másodpercet jelent számunkra, az téved” – monda Toto Wolff csapatfőnök a DAS-ról. “Ez csak egy az új autó több innovációja közül. Mindig a teljes csomag az, ami számít.”