Fernando Alonso 2017-ben és 2019-ben is kudarcot vallott, amikor a McLarennel próbálta megnyerni az indianapolisi 500 mérföldes futamot – az első alkalommal a Honda-motor adta meg magát a versenyen az Andretti Autosport által működtetett autóban, míg tavaly a McLaren teljesen saját projektjével már kvalifikálnia sem sikerült.

A kétszeres F1-világbajnok spanyol idén újra neki akart futni a versenynek, sokáig úgy tűnt, hogy az Indycar egyik élcsapatának számító Andrettivel teszi majd ezt meg, de a bejelentés végül elmaradt, a csapat pedig James Hinchcliffe-et nevezte plusz pilótájaként a futamra.

„Azért nem jött össze, mert nem sikerült megegyezni” – mondta az Alonso-ügyről az Andretti főnöke, Michael Andretti. „A szerződésünk alapján bárkit indíthatunk, nem a Honda a hibás. Egyszerűen csak nem sikerült összehozni” – igyekezett cáfolni a szóbeszédet, miszerint a mclarenes évek miatt a motorpartner vétózta meg a spanyol indítását.

Alonso visszatér a McLarenhez? 1

Érdekes módon a másik győzelmi esélyekkel induló alakulat, a Chip Ganassi Racing nem került képbe Alonsónál.

„Nem volt semmilyen párbeszéd Fernandóval vagy a stábjával, és a Honda sem keresett meg minket. Kicsit meglepő számunkra, hogy senki sem érdeklődött nálunk arról, hogy indítanánk-e negyedik autót. Nem lett volna könnyű, de nem is történt megkeresés Fernando részéről. A Honda egyébként sosem mondta, hogy nem indíthatnánk őt” – idézte a RACER a Ganassi csapatigazgatóját, Mike Hullt.

A Chevrolet-motoros csapatok közül a Penske nem fog ötödik, az Ed Carpenter Racing negyedik autót indítani, így Alonsónak nem akadhat hely náluk, ezért egyre inkább úgy tűnik, marad a McLaren, a spanyol annak ellenére kénytelen lesz a wokingiak idei évtől már teljes szezonos projektjénél (Arrow McLaren SP) kopogtatni, hogy alig néhány héttel ezelőtt szakított végleg a márkával.

„Nem beszéltem Alonsóval, de ez nem jelenti azt, hogy Zak nem tárgyal vele” – mondta a társtulajdonos Sam Schmidt. „Én az elmúlt nyolc hónapban folyamatosan azt mondogattam, hogy mi sem lenne jobb az Indy 500 és a széria szempontjából, ha ő is ott lenne. Óriási lenne, ott kell lennie az Indy 500-on.”

A McLaren-vezér Zak Brown nem cáfolta Alonso indításának lehetőségét:

„Van két fiatal pilótánk, ők az elsődlegesek” – utalt Patricio O’Wardra és Oliver Askew-ra. „Szóval ha harmadik autót indítunk, annak illeszkednie kell a nagyobb képbe. Fernando korábban nem szerepelt a listánkon, de most már igen. Megasztár, hihetetlen tehetség, aki ráadásul már indult az Indy 500-on, de a lényeg az, hogy a két versenyzőnk számára jó legyen minden.”

Alonso visszatér a McLarenhez? 2