Az elmúlt két hétben uralja a híreket a kínai koronavírus-járvány, az aktuális helyzet és a legfrissebb fejlemények pedig különösen fontosak az esetleg Kínába utazók számára.

A versenynaptárak szerint két jelentős motorsportesemény, a Forma-E sanyai ePrix-je és a sanghaji Forma-1-es Kínai Nagydíj is következett volna a távol-keleti országban, ám az előbbit, a villany-formaautós széria március 21-i versenyét az egészségügyi kockázatok, a résztvevők biztonsága érdekében már bizonytalan időre elnapolták, jelentette be a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA).

Az F1 kínai hétvégéje elvileg április 17-19-én zajlik majd, de az FIA már korábban jelezte, hogy készek bármilyen szükséges lépésre a koronavírus-helyzet fényében.

Ezen túli hivatalos közlés egyelőre nincs, de a Speed Week értesülése szerint a Forma-1 vezetése már dolgozik egy megoldáson: a tervek szerint a Kínai Nagydíjat is halasztanák, pontosabban szeretnék, ha a sanghaji futam helyet cserélne a naptárban az Orosz Nagydíjjal, így a szocsi futam lenne áprilisban, míg a sanghaji esemény csak szeptember végén következne.

A cserében lenne logika, van előzmény, hiszen a Kínai Nagydíjat kezdetben, 2004-től 2008-ig ősszel, szeptemberben-októberben rendezték, míg a naptárba 2014-ben bekerült Orosz Nagydíj eddigi hat kiadásából kettő, a 2016-os és 2017-es áprilisban zajlott.