Ahogy már korábban is írtuk, a híresen konzervatív, vallási jogrendszert alkalmazó, emberi jogi problémáiról hírhedt abszolút monarchia, Szaúd-Arábia nemzetközi sportesemények rendezésével igyekszik javítani imázsát, elfogadottságát, a Forma-1 is a „célkeresztjükben” van.

A közelmúltban rendeztek már spanyol és olasz focirangadót, snookerversenyt, profiboksz-gálát, amerikai pankrációs gálát (amelyen, ugyan nyakig beöltözve, de női előadók is a ringbe léptek), a napokban pedig a Dakar-rali folyik az országban.

A brit Daily Mail úgy tudja, közel állnak a Forma-1-es nagydíj megszerzéséhez is, még az F1-ben is rendkívül magas, évi 50 millió fontos (19,5 milliárd Ft) rendezési díj fejében akár már 2021-ben futamot tarthatnak Szaúd-Arábiában.

A tervek szerint az első évben, jövő tavasszal Dzsiddában, egy utcai futammal kezdenének, majd 2022-től épített pályára költözhetne a verseny.

A fentebb említett sportágak bizonyos szereplői elvi alapon nem utaztak el Szaúd-Arábia, nagy kérdés, hogy a Forma-1 szereplői hogyan állnak a kérdéshez, elképzelhető-e bojkott, kimaradás, már ha egyáltalán tényleg tető alá hozzák a nagydíjat.