A brit Times értesülése szerint Szaúd-Arábia a Forma-1 jogtulajdonosával, a Liberty Mediával tárgyal, a konzervatív, szigorúan vallásos abszolút monarchia futamot rendezne 2021-ben. A tudósítás szerint már több megbeszélés is zajlott, de a Liberty a csapatok véleményét is kikéri majd a döntés előtt.

Az emberijog-sértések, a nők elnyomása és konkrétabban a Hasogdzsi-gyilkosság miatt nem túl jó PR-nak örvendő ország kifelé és befelé is igyekszik valamelyest pozitív képet mutatni, jó példa erre egy másik népszerű – bár nálunk kevéssé ismert – sport (pontosabban sport jellegű show-műsor), a pankráció: Szaúd-Arábia az elmúlt két évben súlyos dollár-tízmilliókat költött a műfaj legnagyobb szervezete, a World Wrestling Entertainment (WWE) odacsalogatására, nagyszabású pankrációgálák szervezésére. A fejleménynek a közönség és a pankrátorok egy része sem örült, voltak, akik nem is vállalták az ottani szereplést, míg a női pankrátorok fel sem léphettek.

F1-futamot szeretne Szaúd-Arábia 1

Akár jön Szaúd-Arábia, akár nem, egyre inkább úgy tűnik, hogy a következő pár évben hízni fog az F1-es versenynaptár. Hollandia visszatérésével és Vietnam beszállásával, valamint Spanyolország valószínű maradásával már jövőre 22 fordulóból állhat majd a bajnokság, 2021-ben pedig tovább hízhat majd.

“2021 esetében jelenleg 24 futamról van szó” – árulta el a Ferrari főnöke, Mattia Binotto.

A Williams de facto csapatfőnöke, Claire Williams is megerősítette ezt, és megismételte a jól ismert aggodalmakat is:

“Borzasztóan aggaszt minket a 24-25 futamos versenynaptár lehetősége. Nagyon nehéz feladat ennyi utazást, munkát kérni a dolgozóinktól. 21 futamra is hatalmas feladat új alkatrészeket előállítani, 25 futam pedig még nagyobb terhet jelent majd, ezért szerintem komoly kockázat ez.”