Hétfőn a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) laboratóriumi eredmények manipulálása miatt négy évre eltiltotta Oroszországot az olimpiai és világbajnoki részvételtől.

A döntés által többek között a jövő évi tokiói olimpián, illetve a 2022-es katari labdarúgó-vb-n sem szerepelhetnek orosz színekben sportolók, mellett az ország a négyéves időszakban nem is szervezhet nagy nemzetközi sporteseményt, vagy pályázhat ilyen rendezésére.

A Forma-1-es naptárban 2020-ban is szereplő az Orosz Nagydíj nagy nemzetközi sporteseménynek minősül, a szériát felügyelő Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) pedig partnere a WADA-nak, tegnap a szervezők siettek leszögezni, hogy a szocsi versenyt nem érinti a szankció, ugyanis a korábban megkötött szerződésekre nem vonatkozik a tilalom.

“A Forma-1-es világbajnokság oroszországi fordulójáról még 2010-ben írták alá a szerződést, jóval a WADA által vizsgált események előtt. A szerződés 2025-ig érvényes, az oroszországi forduló pedig 2020-ra is ott van az FIA versenynaptárában” – írták közleményükben, hozzátéve, hogy ha a WADA döntése elleni orosz fellebbezés sikertelen lesz, és a futam valahogyan mégis törölhető, helyére más helyszín akkor sem vehető be a naptárba.

“Meggyőződésünk, hogy 2020-ban is lesz Orosz Nagydíj, ahogy az azt követő években is. Mindenkit várunk Szocsiba, a jegyeladás teljes lendülettel folytatódik” – zárták a kommünikét.