Bár a konstruktőri és az egyéni világbajnoki címek behúzása után már nem igazán számít, a Mercedes pocsék hétvégét produkált Brazíliában, Valtteri Bottas műszaki hiba miatt kiesett, Lewis Hamiltonnál pedig teljesen eltaktikázták magukat a gumikkal.

A Bottas félrehúzódása miatt elrendelt biztonsági autós szakasz alatt a Mercedes azt mondta Hamiltonnak, hogy csinálja az ellenkezőjét annak, amit a holland, így míg Verstappen bement friss lágy gumikért, a hatszoros világbajnok a használt közepeseken átvette a vezetést.

Ez persze csak pünkösdi királyság volt, a holland az újraindítás után könnyűszerrel megelőzte Hamiltont, akinek aztán a másik Red Bull-os, Alexander Albon ellen kellett védekeznie.

A ferrarisok ütközése és kiesése miatt újabb biztonsági autós szakasz következett, a Merci pedig újabb rossz döntést hozott: Hamiltont behívták, hogy lágyakat adjanak neki, feladva a még meglévő pozíciót a végső – de mindenképp igen rövidnek ígérkező – hajrában nyerhető helyekért.

A dolog nem jött be, az utolsó két körben kapkodni kényszerülő Hamilton a Toro Rossó-s Pierre Gaslyt még megelőzte, de összeütközött az immár előtte haladó Albonnal, és bár a 3. helyen intették le, a thai-brit pilóta kiforgatásáért 5 másodperces büntetést kapott, a 7. helyre esett vissza.

Mercedes: Baromságot csináltunk! 1

Két pozíciót is feladtak, mert megfeledkeztek Gaslyról

A hétvégén a csapatfőnök, Toto Wolff nélkül dolgozó alakulatnál elismerték, hogy hülyeséget csináltak.

“Addig se volt valami ragyogó futamunk, de sikerült egy jó nagy baromsággal tetéznünk” – ismerte el a technikai főnök James Allison. “Azt hittük, hogy a pozíció feladásáért cserébe a friss gumikon lesz elég kör arra, hogy Lewis visszavegye a helyet, majd a győzelemért induljon. Ez egyszerűen nem volt igaz, ugyanis két helyet buktunk, nem számoltunk Pierre Gaslyval, ráadásul a pályán jóval több törmelék volt, sokkal tovább maradt kint a biztonsági autó, mint számítottuk.”

“Amatőr hiba volt, hogy nem a leggyorsabb autó birtokában akartunk a győzelemért nyújtózkodni, mert esélytelen volt a dolog. Hibáztunk” – ismerte el a hétvégére a csapat irányításával megbízott szakember.

Allison kiemelte, hogy csakis a csapat volt felelős a rossz húzásért, még ha a kerékcserét illető döntést konkrétan Hamilton is hozta meg:

“Teljes mértékben a mi hibánk volt, mert le akartunk csapni egy lehetőségre. Nem voltunk benne biztosak, hogy ez a jó lépés, de láttunk egy lehetőséget. Úgy voltunk vele, hogy hadd döntsön Lewis. Pedig nem kellett volna, ugyanis nem adtunk neki megfelelő tájékoztatást, egy helyet mondtunk neki, pedig kettő volt, és amúgy is, nekünk kellett volna döntenünk. Ő hezitált egy-két másodpercig, majd a bokszutcába vette az irányt, mert szeret küzdeni. De a mi hibánk volt a dolog.”