Miután Sebastian Vettel a Red Bull-os éveiben szinte minden versenyhétvégére különböző sisakfestéssel ült az autóba, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) a pilóták jobb azonosíthatósága kedvéért 2015-re előírta, hogy a versenyzőknek egy adott idényben alapvetően változatlan mintájú és festésű bukósisakkal kell versenyezniük, majd a következő évre egy fordulóra szóló felmentéssel egészítették ki a szabályt.

Idén a Toro Rossó-s Danyiil Kvat esetében a hazai versenyére, az Orosz Nagydíjra szánt nemzeti színű festésére nemet mondott az FIA, ugyanis korábban, az Olasz Nagydíjon már volt egy alternatív, az eredetinél több pirosat tartalmazó festése. A felügyelőszervezet ugyanakkor szó nélkül hagyta, hogy Max Verstappen Ausztriában és Belgiumban is a szokásostól eltérő – citrom-, majd narancssárga – sisakkal versenyzett, tehát az FIA még csak nem is következetes.

Vettel: Baromság a sisakszabály! 1

A versenyigazgató, Michael Masi ősszel utalt rá, hogy felülvizsgálhatják a szabályt – igény biztosan lenne rá.

“Hát, én így is váltogatom a sisakokat, szóval…” – utalt arra a német, hogy az alapvetően fehér bukóján mindig változtat egy kicsit arany, ezüst, szürke díszítésekkel, különböző matt felületekkel, a német trikolór kis módosításaival.

“De a saját sisakunkról van szó, szóval engedni kellene, hogy azt csináljunk, amit akarunk vele, ez a szabály egy nagy baromság. Nagyon kis terünk van az önkifejezésre, tulajdonképpen csak a bukósisak az, szóval ha tetszik az embereknek, nagyszerű, ha nem, mindegy, nem az ő sisakjuk. Szerintem ránk kellene bízni, hogy milyen mintát, színeket akarunk.”

Vettel: Baromság a sisakszabály! 2

A Red Bull-os Max Verstappen osztja Vettel véleményét:

“Egyetértek. Mindig tetszett, amikor Seb a Red Bullnál majdnem minden hétvégére cserélt. Menő volt, az ember mindig kíváncsian várta, hogy mivel áll majd elő.”

“Én is szoktam változtatni, mondjuk minden hétvégére nem fogok, mert az túl sok munka, de ha az ember kéket vagy pirosat akar a következő futamra, miért ne? A saját sisakomról van szó, hadd csináljak vele azt, amit akarok!”

“Igen, régen voltak versenyzők, akik mindig ugyanolyan sisakkal mentek, aztán emiatt azt mondják, hogy így lehet megkülönböztetni minket. De ott vannak a böhöm nagy rajtszámok az autón, a fejünk felett meg ott a glória, szóval hadd csináljunk már azt a sisakunkkal, amit akarunk! Jó, hogy legalább idényenként válthatunk, mert unalmas lenne mindig ugyanaz.”

Vettel: Baromság a sisakszabály! 3