A Forma-1-es Orosz Nagydíjon – a 2019-es idényben először – a Williams egyik autója sem ért célba, az újonc George Russell műszaki hiba miatt a falban kötött ki, míg Robert Kubica nem sokkal később egyszerűen kiállt a bokszba.

A verseny után Kubica kiállásáról a vezető versenymérnök, Dave Robson így nyilatkozott: “George kiesése után nem sokkal úgy döntöttünk, hogy kihívjuk Robertet, hogy ezzel kíméljük az alkatrészeket az intenzív tengerentúli hajrára.”

A Szocsiig minden futamon célba érő lengyel kimondottan zokon vette a csapat döntését.

“Nem értem azt a döntést. Az volt a célom, hogy az összes versenyt befejezzem. Nem értem ezt, mert kint maradhattam volna a pályán. Ez az eddigi legrosszabb F1-es hétvégém. A fő célom az összes futamon való célba érés volt, sajnos most már nem válthatom valóra. Jobb, ha nem is mondok semmit” – mondta a verseny után.

Osztozik Kubica bosszúságában a szponzora is, a lengyel olajcég, a PK Orlen ma kiadott közleményben jelezte, hogy “hivatalosan is tisztázást kért a Williams-csapattól” a kiállítás hátteréről.

Kubica nyolc és fél év után tért vissza a Forma-1-es rajtrácsra idén, de a Williams és a maga versenyképtelensége miatt már bejelentette, hogy a szezon végén elbúcsúzik a csapattól.