Miután Red Bull-os korszakában Sebastian Vettel szinte minden hétvégére új sisakfestéssel érkezett, a Forma-1-ben 2015-től kötelezővé tették, hogy a pilóták egy-egy idényt alapvetően változatlan mintával csináljanak végig, 2016-ban pedig kiegészítették ezt egy, a versenyző által választott hétvégére szóló kivétellel.

A múlt hétvégi Orosz Nagydíjon a Toro Rossó-s Danyiil Kvjat járt rosszul az előírással: az orosz pilóta a szocsi versenyre nemzeti színű bukót húzott volna, ám nem tehette meg, mert a monzai Olasz Nagydíjon már volt egy, az alapfestéstől eltérő változata.

Érdekes módon a Red Bull-os Max Verstappen viszont idén már három különböző festést használt: az eredetit Ausztriában egy citromsárga szponzori festésre cserélte, míg a félig-meddig hazai futamának számító Belga Nagydíjra a holland nemzeti szín, a narancs került a bukójára.

Kvjat esete kapcsán megkérdezték a versenyigazgató Michael Masit, hogy miért döntöttek úgy, hogy az orosz Szocsiban nem válthat.

“A döntés nem a megfelelő kifejezés. Megkérdeztek minket, hogy szerintünk a sisak alapvetően hasonló-e az alapváltozathoz, mi pedig azt válaszoltuk, hogy nem” – mondta, hozzátéve, hogy nem kizárt a szabály felülvizsgálata.

Masi hangsúlyozta, hogy nem minden csapat és pilóta keresi meg őket a sisakfestések ügyében, így Verstappen esetéről nem tud nyilatkozni”utána kell néznie”.