Miközben Lewis Hamilton az Olasz Nagydíj nagy részében Charles Leclerc nyakában lihegett, és többször is megtámadta a monacóit, a futam utolsó szakaszában Valtteri Bottas nem volt képes ugyanerre.

A finn versenyző Hamilton célegyenes végi elfékezése miatt vette át a második helyet, és noha elnyújtott első etapja miatt jóval frissebb gumijai voltak, nem tudott igazán közel kerülni Leclerc-hez.

Amikor közel került volna, mindig becsúszott egy kis hiba, amivel értékes tizedeket veszített. Toto Wolff csapatfőnök nem is bírta ki kritika nélkül, szerinte Bottasnak egy területen javulnia kell.

“Úgy tűnik, Valtteri egy kicsit szenved, amikor közel kerül egy másik autóhoz. Ilyenkor nem tudja kihozni a maximumot” – fogalmazott Wolff.

“Lewis ilyen pozícióban képes közelebb kerülni, és így olyan helyzetbe hozza magát, ahonnan támadást indíthat.”

“Valtterinek ezen dolgoznia kell. De ami a pozitívumokat illeti, nagyszerűen versenyzett, és a tempója is remek volt. A nyers tempót nézve valószínűleg az övé volt a leggyorsabb autó a futamon.”

Bottas szerint a gumijai elfogytak a verseny végére, ezért nem tudott támadni. “Ideális esetben jobban pátyolgattam volna a gumikat az etap elején, de ahhoz, hogy esélyem legyen a győzelemre, nyomnom kellett” – magyarázta Bottas. “Ennek ára a nagyobb kopás lett.”

“Az utolsó négy körben különösen sokat veszítettek a teljesítményükből a közepes gumik, ami még inkább megnehezítette a dolgomat. Amikor közel kerültem, féktávon többször is blokkoltak az első kerekek, ezzel Lewis is küzdött.”

“A számítások szerint egy másodperces tempókülönbségre lett volna szükség ahhoz, hogy támadást indíthassak, de mire utolértem Charles-t, már csak fél másodperc volt a tempóelőnyöm. Mindent megpróbáltam, de nem tudtam elkapni.”