A hétvégi Magyar Nagydíjra való ráhangolódásként az aktuális hírek mellett a napokban a Vezess archívumából is szemezgetünk a hazai versenyhez és/vagy a pályához kapcsolódó korábbi anyagainkból.

1997-re az előző évi világbajnok rossz helyre szerződött, Damon Hill a mindent verő Williams után az esélytelen Arrowsban találta magát. A címvédő siralmas eredményekkel jutott a Hungaroringig – ahol egyébként első győzelmét is szerezte 1993-ban -, de nálunk megtáltosodott.

A 3. rajtkockából indulva rögtön megelőzte volt csapattársát, Jacques Villeneuve-öt, majd a 11. körben nagy riválisát, a ferraris Michael Schumachert is maga mögé utasította.

Amikor a szív szakadt meg a Hungaroringen 1

Nagyon úgy nézett ki, hogy tündérmesét írnak a Magyar Nagydíjon, az Arrows, a motorszállító Yamaha és a Bridgestone is megszerzi első Forma-1-es győzelmét, de három körrel a vége előtt a hidraulika meghibásodott az autóban, a gáz ki-kihagyott, a váltó a 3. fokozatban ragadt.

Hill előnye rohamosan olvadt, az utolsó körön Villeneuve meg is előzte. Az angol végül a 2. helyen ért célba, mint utólag kiderült, egy kb. 200 forintos kis összekötőelem adta meg magát.

Ki ne emlékezne Palik László hitetlenkedő kiáltására: “Hova tűnt Damon Hill?!”?