Bőven 30 fok felett volt a levegő és 50 fok felett az aszfalt hőmérséklete pénteken Hockenheimben, a 2019-es Forma-1-es Német Nagydíj szabadedzésein. A csapatoknak nem volt egyszerű dolguk, ráadásul úgy kellett készülniük a hétvége további részére, hogy az előrejelzés szerint akár zivatarok is eláztathatják a pályát.

“Extrém hőség volt” – panaszkodott a Mercedes pilótája, Valtteri Bottas, akinek csapata a leginkább félt a forróságtól. “Nem emlékszem, mikor volt utoljára ilyen meleg.”

F1: Sikerült lehűteni a Merciket 1

“Természetesen ez megnehezíti a helyzetünket, főleg az autókét és a gumikét, melyek könnyen túlmelegedhetnek. Különösen az utolsó szektor kanyarkombinációi lesznek kegyetlenek: a gumik érzékennyé válnak, többet csúszkál az autó, és gyorsan tíz fokkal melegebbek lesznek az abroncsok. Így könnyen veszíthetünk néhány tizedmásodpercet” – árulta el a finn.

A Mercedes néhány hétvégével ezelőtt, a szintén forró Osztrák Nagydíjon megszenvedett az autó hűtésével, de Bottas szerint sikerült ezen a területen javítani. “Az ottani csomagunkkal itt durván szenvedtünk volna. Ezzel szemben most jó kis hosszú etapokat teljesítettünk.”

Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne várnák a hétvége további részére ígért lehűlést. “Sokkal jobb lesz a szombat és a vasárnap, ami a hőmérsékletet illeti. Már a délután is egy kicsit hűvösebb volt” – utalt a második edzésre a finn.