A Forma-1 vezetői ezen a héten tették közzé az első konkrét vázlatokat a 2021-es autókról, kiderült az is, hogy az aerodinamika alapját a szívóhatás adja majd. Ettől azt remélik, hogy az autók sokkal könnyebben tudják követni egymást, ami izgalmasabbá teheti a versenyeket.

A csapatok rögtön megfogalmazták az első aggodalmaikat is: attól tartanak, hogy a nagyon szigorú új szabályok gátat szabnak majd a kreativitásnak is, így egyforma autók lepik el a rajtrácsot.

Ross Brawn, az F1-es sportigazgatója szerint szükség van a merev szabályokra annak érdekében, hogy jobb legyen a versenyzés, de ez nem jelent egységesítést.

“Hallottuk mi is a panaszokat, hogy egyformák lesznek az autók. Csináltunk ezért egy kis játékot: vettük az összes autót, eltüntettük róluk a festést, és kiraktuk a képeket a falra” – mondta Brawn.

“Az a helyzet, hogy festés nélkül a jelenlegi autókat is nehéz lenne megkülönböztetni egymástól. Ehhez iszonyú tapasztalt szemre van szükség, még a mi irodánkban is csak három autóról tudtuk megmondani, hogy melyik csapathoz tartozik.”

“Még a nagyon merev szabályok mellett is különböző megoldásokkal fognak előállni a mérnökök. A szigorú szabályokra márpedig szükség van, hogy elérjük a céljainkat.”