Milyen gyorsan repül az idő: utoljára 2009-ben tankoltak utoljára verseny közben Forma-1-es gépet, sokan mégis úgy emlékszünk erre, mintha tegnap történt volna. A futamok szerves részévé váló műveletet sok rajongó hiányolja a mai F1-ből, és folyamatosan felmerül az izgalmas és kockázatos procedúra visszahozása.

Számukra némi reménysugárt jelenthetnek Jean Todt szavai. A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke elárulta, hogy a 2021-es szabályok között ezt is szívesen látná. “A magam nevében szólva, szeretném, ha visszatérne a tankolás, de előtte megnéznék egy tanulmányt a pozitív és negatív hatásairól is” – árulta el a francia.

Visszatérhet a tankolás a Forma-1-be? 1

Jean Todt, jobbján Louis C. Camillerivel, a Ferrari elnökével

“Az autók túl nehézzé váltak. Szeretném kielemezni az újratankolás bevezetésének lehetséges hatásait. Ha ez megtörténne, a versenyek elején könnyebb autóval állnának fel a pilóták a rajtrácsra, és kisebbek lennének a versenygépek” – tette hozzá.

Tudvalevő, hogy a jelenlegi autók a Forma-1 történetének legnehezebb (740 kg pilótával együtt) és leghosszabb járművei.

Todt szerint a pénz nem lehet akadálya a szabály bevezetésének, a költségplafon ellenére sem. “Amikor ezt hallom, elmosolyodom. A motorhome-okat elnézve, nem hiszem, hogy ez ölné meg a szabályt.”