Az igen homályos hátterű és bizonytalan üzleti modellű – egyesek szerint sima pénzmosodaként működő – Rich Energy 2018-ban a Force India megvásárlásával próbálkozott, majd a Williamsnél házalt, a visszautasítások után végül az amerikai Haas névadó szponzora lett.

Elég volt fél év, hogy igaza legyen azoknak, akik szerint hiba volt a brit energiaital-gyártóval társulni, ugyanis a Rich Energy szerda este meglepetésszerűen bejelentette, hogy azonnali hatállyal szerződést bontott a Haasszal, a lépést a csapat gyenge teljesítményével indokolták.

“A gyenge teljesítmény miatt a Rich Energy ma felbontotta a szerződését a Haas F1 Teammel. A célunk, hogy megverjük a Red Bullt, így az, hogy Ausztriában a Williams mögött voltunk, elfogadhatatlan. A Forma-1-es intrikák és a PC (politikailag korrekt) hozzáállás szintén hátráltatja az üzletünket. Minden jót a csapatnak” – írták a Twitteren.

Való igaz, hogy a Haas igen gyengén szerepelt az Osztrák Nagydíjon, de azt is érdemes felidézni, hogy az időmérőn Kevin Magnussen az 5. helyen, az egyik Red Bull előtt zárt. Nyilvánvalónak tűnik, hogy a Rich mondvacsinált okkal szakított velük, valójában inkább menekül az F1-ből: az energiaital lopott logójának perében a bíróság eltiltotta a brand egyik központi elemének számító agancsos embléma használatától és egyebek mellett az F1-es költéseik közzétételére is kötelezte a céget. Jobb, ha kisebb nyilvánosság előtt zajlik majd a bukásuk.

Bár a Rich Twitter-fiókján nem szokatlan a közvetlen, belemenős, nem túl szakmai kommunikáció, felmerült azért az is, hogy az energiaital-gyártó fiókját egyszerűen meghekkelték, az üzenet kamu.

A mai nap folyamán biztosan többet is megtudunk majd.