Ahogy közismert, a Forma-1-es Kanadai Nagydíjon hiába intették le az első helyen a ferraris Sebastian Vettelt, a németet csak másodikként rangsorolták, ugyanis a versenybírók a futam alatt öt másodperces időbüntetéssel sújtották egy kanyarátvágás utáni veszélyes visszatérésért.

A büntetést a motorsportvilág és a nézők túlnyomó többsége is indokolatlannak, feleslegesnek érezte, és mint most kiderült, egyesek nem pusztán otthon, magukban vagy az interneten füstölögtek, tovább mentek ennél.

A versenybírói bizottság exversenyző tagja, az egykor F1-ben is vezető, a túraautózásban és a hosszútávú versenyzésben kiemelkedő sikereket elérő Emanuele Pirro egy friss interjúban elárulta, komoly fenyegetéseket is kapott a montreali futam után.

“Azt hiszem, az egész életem megváltozott Kanadában, már sosem lesz a régi” – mondta az 57 éves expilóta az olasz RAI-nak. “Aljas támadásokat kaptam a médiától, a legrosszabb ellenségemnek sem kívánnám ezt, és személyes fenyegetések is voltak, amelyek miatt a rendőrséghez kellett fordulnom.”

“Én csak igyekeztem a munkámat végezni – ami tulajdonképpen nem is rendes munka, mert fizetés nem jár érte. Csakis azért csinálom, hogy a motorsport világát segítsem.”

Pirro ugyanakkor kiállt a montreali döntésük mellett:

“Meg kell érteni, hogy Hamiltonnak lassítania kellett, hogy elkerülje Vettelt. Előzhetett volna, ha Vettel nem szorítja a falnak. Emellett meg kellett vizsgálnunk, Vettel hogyan uralta az autóját, hogy szándékos volt-e a manőver vagy sem. Ezek alapján kellett döntenünk. Sajnos végül senkinek sem jött ez jól. Jó lenne, ha az élet egy tündérmese lenne, de nem az.”

F1: Megfenyegették a Vettel-ügy versenybíróját 1