Robert Kubica még az Alfa Romeo jogelődjével, a BMW-Sauber csapatával szerezte meg eddigi egyetlen Forma-1-es győzelmét, a 2008-as Kanadai Nagydíjon, csapattársa, Nick Heidfeld előtt célba érve.

A hinwiliek központjukban, egy vitrinben gyűjtik a pezsgősüvegeket, hogy azok emlékeztessék őket folyamatosan mindarra, amit sikerült elérniük a sportágban – jelen állás szerint 27 van belőlük, hiszen ennyi alkalommal állt dobogóra idáig sauberes versenyző. Azonban van köztük egy különleges: mégpedig az, amit Kubica szerzett 11 éve Montrealban.

Hogy miért? Azért, mert ez az egyetlen darab a gyűjteményben, amiből nem hiányzik a dugó. Ennek kapcsán az elmúlt évek folyamán elterjedt egy legenda, miszerint azért maradt bontatlan az az üveg Mumm, mert Kubicát annyira lázba hozta a győzelem, hogy a nagy izgalmak közepette egyszerűen elfelejtette kibontani.
Csakhogy ez a történet nem igaz.

F1: Kubica és a bontatlan pezsgősüveg legendája – itt az igazság! 1

„Ez egy remek sztori a Sauber történetében, ami megmutatja a Forma-1 emberi oldalát. Egy olyan sztori, amit a kezdőknek az első napjukon elmesélünk a gyárban. És egy olyan sztori, ami nem igaz” – kezdte a valós történet feltárását az Alfa Romeo a kanadai előzetesében.

Az igazság ugyanis az, hogy a BMW és a Sauber is meg akarta tartani az értékes palackot, ugyanis mindkét fél „meg akarta őrizni az emléket, vagyis a legédesebb pezsgőnek az üvegét, amit valaha kóstoltak”.

„Kértünk, könyörögtünk, de sajnos akkor a német óriás nyerte a Palackok Csatáját, így ők állították ki az üveget a müncheni múzeumukban, a mai napig ott is van. A Forma-1 pedig készíttetett nekünk egy másolatot, az került Svájcba” – folytatta a történetet a csapat.

„Azon a napon azt a döntést hoztuk, hogy lemondunk erről az értékes emlékről a partnereink javára, nagyvonalú, elegáns lépés volt. Így a jövőben még nagyobb emlékeket gyűjthetünk. A trófeát, na azt megtartottuk, úgy emlegetjük, hogy ‘amiből nem kaptak’.”