Robert Kubica Forma-1-es pályafutásának korai szakaszában meghatározó volt a kanadai aszfaltcsík, ugyanis 2007-ben még élete egyik legnagyobb balesetét szenvedte el, egy évvel később viszont első kelet-európai versenyzőként tudott futamot nyerni, a BMW Sauber színeiben.

Ezúttal a Williamsszel versenyezhet a montreali közönség előtt a 34 esztendős pilóta, aki a csalódást keltő szezonkezdet ellenére örül, hogy újra a Notre-Dame szigetére szólította a hivatása: „Montreal egy nagyszerű város, az egyik kedvenc versenyhelyszínem. Habár már jó ideje ennek, de jó érzések fűznek a pályához, így izgatottsággal tölt el, hogy visszatérhetek.”

Igaz, Kubica először csak a második edzésen gördülhet pályára, ugyanis az első gyakorlás során a csapat helyi tartalék versenyzője, a Forma-2-es bajnokságot vezető Nicholas Latifi fogja vezetni az autóját – azonban a lengyel úgy érzi, ennek ellenére készen fog állni a vasárnapi futamra.

„Ez egy különleges pálya: nagy igénybevételt követel ugyan, és eléggé trükkös is tud lenni. Már várom, hogy újra Kanadában versenyezzek, aztán meglátjuk, mit tudunk elérni ezen a hétvégén” – tette hozzá.

Ahogyan arra már utaltunk, Kubica visszatérése idáig nem volt túlságosan gyümölcsöző, hiszen eddig minden versenyt a mezőny végéről kezdhetett meg, miután az FW42-es a mezőny sereghajtó technikája, és eléggé kicsi az esély arra, hogy ebből a szempontból pont a montreali hétvége lesz a vízválasztó.