Lewis Hamilton 2012 őszén komoly meglepetést keltett azzal, hogy bejelentette, az év végén elhagyja az őt világbajnoki címig juttató McLaren, hogy 2013-tól az azt megelőző három évben mindössze erős középcsapatként teljesítő Mercedesnél folytassa.

A döntés bejött, Hamilton mára ötszörös világbajnok, és az is köztudott, hogy a múlt hétfőn 70 évesen elhunyt, szerdán végső nyugalomra helyezett Mercedes-csapatelnök, Niki Lauda kulcsszerepet játszott a váltásban.

Hamilton a múlt hétvégén Monacóban elmesélte, hogy ugyan a Merci akkori csapatfőnöke, Ross Brawn vázolta fel neki az alakulat terveit és kilátásait, Lauda volt az, aki egy beszélgetésen végleg meggyőzte őt.

“Ha nem lett volna az a hívás, ma is egyszeres világbajnok lennék, valószínűleg 22 vagy mennyi győzelmem volt, mint amennyinél akkor jártam a McLarennél. Most ötszörös bajnokként ülök itt, egyértelműen úgy érzem, hogy sokkal tartozom neki” – mesélte.

F1: Laudának köszönheti a fizetését Hamilton 1

A ma már a Forma-1 sportszakmai vezetőjeként dolgozó Brawn egy friss interjúban a sztori másik oldalát is megvilágította, szavaiból kiderült, hogy Lauda volt az, aki a márka vezetését is meggyőzte arról, hogy megéri kifizetni Hamilton sztárgázsiját.

“Az első közös dolgunk Lewis Hamilton megszerzése volt. Niki kulcszerepet játszott ebben. Én meggyőztem Lewist, hogy látogasson meg minket, de Niki volt az, aki rábeszélte a Mercedes igazgatótanácsát, hogy megkapjuk a pénzt Lewisra, ami nem volt könnyű. Végül nagyon fontos lépésnek bizonyult ez a Mercedes számára” – magyarázta a Motorsport-Totalnak az angol.

 

A Laudával végül csak egy szezont dolgozó, 2013 végén a Mercedestől távozó Brawn azt sem titkolta, hogy az osztrák talán egy kicsit jobban belefolyt a csapat ügyeibe, mint azt ő szerette volna:

“Nem ez volt a dolga, de szerette volna minél jobban átlátni, mi zajlik a csapatnál, aktív részt akart vállalni a munkában. Be kell vallanom, hogy a kíméletlen hozzáállása miatt sokszor volt konfliktusunk, de azt hiszem, sikerült jó munkakapcsolatot kialakítanunk, ami végső soron a Mercedes javára vált, Niki tanácsai pedig mindig hasznosak voltak, ha nem is a működés, de a teljes kép tekintetében.”