A 2019-es szezonkezdet óta zsinórban ötödik kettős győzelmét aratta a Mercedes a Forma-1-es Spanyol Nagydíjon. Ilyenre korábban még nem volt példa a sportág történetében, a dominancia a brackley-i istálló 2014-es szezonját idézi.

Noha az év eleji tesztek után úgy tűnt, a Ferrari gyors autót épített és eséllyel száll harcba a bajnoki címért, a barcelonai verseny után inkább az a kép rajzolódik ki, hogy a Red Bull lassan a vörösök elé kerül a fejlesztési versenyben.

Tavaly ilyenkor teljesen más volt a helyzet, amit az alábbi diagram is bemutat. Az adatsor a 2018-as és 2019-es pontállásokat hasonlítja össze.

F1: Ez az ábra megmutatja, mekkora a Merci fölénye 1

Azon pilóták közül, akik nem váltottak autót a téli szünetben, egyedül Sebastian Vettel szerzett kevesebb pontot az évnek ugyanabban az időszakában. A német tavaly öt futam után 78 ponttal állt, idén azonban csak 64 egység szerepel a neve mellett. Az összehasonlítás többi pilótája egyaránt javítani tudott, Max Verstappen például egyenesen megduplázta a tavaly ilyenkor aktuális pontszámát. A holland jelenleg 66 ponttal a harmadik az összetettben.

A Mercedes pilótái azonban mindenkinél többet javultak. Valtteri Bottas 2018-ban csak 58 ponttal rendelkezett öt versenyt követően, ám most világbajnoki kihívóvá lépett elő 105 pontjának köszönhetően. A finn lemaradása csak hét egység Lewis Hamilton 112 pontjához képest, aki a tavalyi spanyol hétvége után csak 95-tel rendelkezett.

F1: Ez az ábra megmutatja, mekkora a Merci fölénye 2

A Mercedes fölénye csapatszinten még inkább kiemelkedő. Míg a tavalyi álláshoz képest a Ferrari (2018: 126, 2019: 121) és a Red Bull pontszáma (2018: 80, 2019: 87) alig változott, addig a konstruktőri címvédő csapat itt is megmutatja, mekkora fölénnyel is rendelkeznek 2019-ben. A 2018-as Spanyol Nagydíj utáni 153 pontjukhoz képest idén 217 pont áll a nevük mellett öt futam után.

Ha ilyen ütemben folytatja a Mercedes a pontszerzést az egész szezon során, az idény végén akár több mint 1000 pontjuk is lehet, ez természetesen rekordot jelentene a Forma-1 történetében. Mellesleg nem lenne valami izgalmas szezonunk, már ami az élen történő csatározást illeti.