Bár a rajtnál megelőzte csapattársát, a Ferrari a Kínai Nagydíjon később Sebastian Vettel elengedésére utasította a 3. helyen haladó Charles Leclerc-t. A csapatutasításnak és a rossz, egykiállásos gumitaktikának köszönhetően a monacói ifjonc végül az 5. lett, míg Vettel nem tudott előrébb lépni, így a 3. helyen intették le.

Utólag visszatekintve már a Ferrarinál sem látták jónak a döntést, a szurkolók és a sajtó pedig Vettelen (is) számon kérte a történteket. A futam utáni második, “leülős” sajtótájékoztatón a négyszeres világbajnok jelezte, hogy elege van a témából:

“Mondjuk úgy, hogy amint megtörtént a dolog, azonnal tudtam, hogy erről fognak majd kérdezgetni. Nem is szeretnék rájuk válaszolni, ugyanis nem tetszik, ahogy önök (az újságírók – a szerk.) dolgoznak, ahogy kiragadják és eltérő megvilágításba helyezik a részleteket. Lehet, hogy a fél óra múlva a paddockban megint erről kérdeznek, én adok egy egyenes választ, amit aztán nem írnak meg. Ha nem is mindannyian, de egyesek így dolgoznak önök közül” – háborgott a német.

Vettel a fentiekkel együtt azért megvédte a Ferrari döntését, azt mondta, az adott pillanatban tényleg ő volt a gyorsabb, az pedig csak utólag derült ki, hogy nem eléggé:

“Úgy éreztem, hogy gyorsabb vagyok. Megkérdezték, hogy tudnék-e gyorsabban haladni, én pedig azt válaszoltam, hogy igen. Én is meglepődtem, hogy amikor tiszta levegőbe kerültem, nem igazán tudtam gyors köröket összerakni. Amikor elkaptam a ritmust, szép lassan már képes voltam közelebb kerülni, de a cél a Mercedes elkapása lett volna, a hátrány viszont túl nagy volt addigra.”