Jó ideje tervezik a Forma-1-ben a nagy 2021-es forradalmat, amelynek keretében minden megújul a sorozatban. Az új szabályok mellett várhatóan jön a költségplafon is, amelynek célja a mezőny szorosabbá tétele lenne.

Franz Tost, a Toro Rosso csapatfőnöke szerint a költségplafont a középcsapatok lehetőségeit szem előtt tartva kellene meghúzni, vagyis a középcsapatok szintjére kellene leszorítani a Mercedes, a Ferrari és a Red Bull kiadásait.

“A középmezőnyben iszonyú nehéz kitűnni, és pont erre kellene elindulnia a Libertynek” – vélekedett Tost. “Mindannyian 140-150 millió dollárt költhetünk el.”

“Az élcsapatok nagyon messze vannak, de ez nem jó a sportnak, és nem segít rajtunk sem. Az idén várhatóan közelebb leszünk, de ők maradnak elöl, mert az év közben végzett fejlesztés döntő.”

“Nekik van pénzük fejlesztésre: ha 300 millióra van szükségük, akkor 300 milliót költhetnek el. Ha 400 millió kell, akkor 400 milliót kapnak.”

“Számunkra ez nem lehetséges. Előre meg kell terveznünk a fejlesztési lépéseinket, aztán a megfelelő pillanatban meg kell vizsgálnunk, hogy van-e rá pénzünk vagy nincs.”

Tost egyébként öldöklő csatára számít idén a középmezőnyben, pályáról pályára változhat az erősorrend. “Századok lehetnek a csapatok között. Az Alfa Romeo, a Haas, a Renault és a Racing Point is fantasztikus munkát végzett, de remélem, hogy képesek leszünk többet is legyőzni közülük.”