Barcelonában ma délelőtt megkezdődött az első közös Forma-1-es téli teszt, hétfőn kilenc csapat látott munkához – a Williams késésben van, az FW42-es csak délelőtt futott be a pályára, kora délután pedig a főnök Claire Williams közleményben azt jelezte, hogy “valószínűleg” csak szerdán gurul majd az autó.

Incidenssel kezdődött a nap: Kimi Räikkönen már az első körén a kavicságyban találta magát a nem sokkal korábban a bokszutcában leleplezett Alfa Romeóval az 5-ös kanyarban, ez volt a nap – és persze a tesztelés – első piros zászlós megszakítása, később az üzemanyag-rendszer hibája miatt a pályán leálló Haas miatt még egyszer előkerült.

Az ebédszünetig a Ferrari volt a leggyorsabb, Sebastian Vettel brutális köridőket hozott az SF90-essel, 1:18,16-gyel zárta a délelőttöt, míg rajta kívül 1:20 alá is csak Racing Point-os Sergio Perez tudott benézni, a mexikói is hajszál híján 1,8 másodperccel volt lassabb.

Vettel ráadásul a legszorgalmasabb is volt, 72 kört tudott le, Perez ezen a téren is a második volt 69 körrel. A harmadikként a mercedeses Valtteri Bottas került az eredménytáblára, mind az idő, mind a táv tekintetében egy kicsivel a Racing Point pilótája mögött.

F1: Vettel ez élen, bajban a Red Bull? 1

Räikkönen a negyedik időt hozta az Alfával, gyakorlatilag ugyanazt, mint honfitársa a Mercivel, míg Max Verstappen az 5. volt. A Red Bull-Hondánál nehezen indult a nap, az erőforrás problémája miatt lefújták az első kigurulást, de a holland végül csak összegyűjtött 52 kört.

A másik Honda-motoros csapat, a kistestvér Toro Rosso lett a délelőtt leglassabbja, ráadásul 18 körrel Danyiil Kvjaté volt a legkisebb megtett táv is.