Az egykori BMW- és Renault-pilóta Robert Kubica idén nyolc év kihagyás után tér vissza a Forma-1-es rajtrácsra.

A 2011-es ralis horrorbalesetben szerzett maradandó kéz- és karsérülése miatt a 34 éves lengyelnek minden bizonnyal nem kis kihívás lesz helytállni az F1-ben, a helyzetét pedig nem könnyíti majd meg, hogy az utóbbi időszak egyik legígéretesebb tehetsége, a Mercedes-nevelésű Forma-2-es bajnok, George Russell lesz a csapattársa a Williamsnél.

Kubica is sokra tartja az ifjoncot, és általában is igen felkészültnek látja a mai fiatalokat:

“George nagyon jó versenyző, a fiatal generáció egyik legtehetségesebbje. Győzött a Forma-2-ben, győzött a GP3-ban, igazán tehetséges és elszánt. És rendes srác is, már amennyire ismerem. Emellett a korához képest nagyon érett is, és szerintem manapság ez a különbség” – magyarázta egy szponzori rendezvényen az F1-ben a 2006-os szezon közepén, a Magyar Nagydíjon bemutatkozott pilóta.

“Amikor én eljutottam az F1-ig, a fiatal pilóták menet közben ismerkedtek az F1-gyel, ma viszont sokkal felkészültebbek, mint 10-15 évvel ezelőtt mi voltunk. Az utánpótlásprogramokban szorosan együtt dolgoznak az F1-es csapatokkal, sokkal többet tudnak, mint mi. Be kell valljam, hogy lenyűgözött a műszaki tudása, de más dolgok is.”

Kubica ügyesen kommunikál, hiszen egyrészt nagyon kedvesen és tiszteletteljesen beszél a csapattársról, ami jót tesz a morálnak és kettejük viszonyának, emellett viszont a fentiek fényében az is kevésbé lesz “ciki”, ha az angol ifjonc jobbnak bizonyul nála a pályán.

Kubica: A csapattársam sokkal felkészültebb nálam 1