1969, ’71 és ’73 Forma-1-es világbajnoka, Jackie Stewart hosszú-hosszú évek óta mondogatja, hogy az F1-es pilótáknak is edzőkre lenne szüksége, a skót legenda most a Motorsport.comnak nyilatkozva adta elő újra az érveit.

“Ez rettenetesen hiányzik az F1-ből. A mai napig nem tudom megérteni. A autóversenyzők olyan okosak, hogy nekik nem kell edző – ez nagy tévedés. Nincs olyan versenyző, legyen akár a képességei csúcsán, aki ne profitálhatna az olyan megfigyelésekből, bölcsességekből, amikre magától nem is gondolt volna. Ha az ember teniszezik, golfozik, lovagol, akármi, az edzői segítség az egyik legfontosabb dolog. Rendben, az F1-es versenyzők fittek, erőnléti edzőjük van, de olyan nincs, aki a szellemi oldalról foglalkozna velük. Szerintem ez nagy hiba” – magyarázta, majd a saját példáját hozta fel.

“Én nagyon akartam tanulni mindenkitől és voltam olyan szerencsés, hogy nekem ott volt Jim Clark (a kétszeres világbajnok honfitárs – a szerk.), beszélgethettem vele. Ő volt a legjobb pilóta, aki ellen valaha is versenyeztem. Mivel együtt laktunk, sok időt töltöttünk együtt, minden lehetőséget kihasználtam, hogy megtudjak tőle mindent, amit a karrieremnek abban a szakaszában magamtól még nem tudhattam.”

F1: Edzőket a toppilótáknak! 1

“És ott volt nekem Graham Hill is (a háromszoros világbajnok csapattárs – a szerk.), aki soha nem hagyta megválaszolatlanul egyetlen kérdésemet sem, akár az autó beállításairól, akár arról volt szó, hogy hol fékez, milyen sebességfokozatot használ.”

“Ma pedig olyan pontos a telemetria, mintha az ember kint lenne a pályán. Ha a pilóták meghallgatnák, mit mond egy edző, láthatnák a különbséget.”

Stewart kiemelte, hogy az F1-eseknek nem szabadna rangon alulinak tekinteni, hogy egy náluk kevésbé eredményes pilótára hallgassanak:

“Franz Klammer (legendás síelő) edzője sosem volt olyan gyors, mint ő, de ismerte a technikákat és tudta, érzelmileg mit jelent a dolog és hogyan szedheti össze magát fejben a lesiklás előtt. De az F1-ben mindenki olyan okos, hogy nincs szüksége edzőre… Ez nagy baj. Pedig ma, amikor ott az áttekinthető telemetria, még fontosabb lenne ez.”