A Ferrari ugyan nagyon versenyképesen kezdte a 2018-as szezont, a csapat és Sebastian Vettel is vezette a bajnokságot egy pontig, ám végül a csapat és a pilóta hibáinak és nyári-őszi fejlesztési zsákutcának is köszönhetően a Mercedes és Lewis Hamilton újra hozta a bajnoki címeket.

A Ferrarit 2014 őszéig közel negyed évszázadon át elnökként irányító Luca di Montezemolo az olasz RAI rádiónak adott friss interjújában azt mondta, Hamiltonnal bajnok lett volna idén a Scuderia.

“Idén Hamiltonon múlott minden, ez volt a legjobb idénye a bemutatkozása óta. Neki is voltak gyengébb pillanatai, kis krízisei, de idén ő a Ferrarival is bajnok lett volna” – jelentette ki az olasz.

“Ezzel nem Vettelt akarom lekicsinyelni, minden esélye megvan, hogy egy versenyképes autóval újjáépítse magát” – tette hozzá, kiemelve, hogy azért nem kizárólag a német hibája volt az idei kudarc, az exelnök szerint sem kapott elég támogatást a négyszeres világbajnok.

“A mostani Ferrari jelentősen különbözik attól, amit 2014 októberében elhagytam, mind az emberanyag, mind a mentalitás tekintetében. A Ferrari jó autót épített az idei évre, bizonyos helyzetekben még jobb is volt a Mercedesénél. De a kirakós utolsó darabja hiányzott.”

F1: Lewis Hamiltonnal győzött volna a Ferrari? 1

“Vettel elkövetett néhány döntő jelentőségű hibát, de amikor a világbajnoki cím a tét, mindent meg kell tenni, hogy csúcsformában tartsuk a versenyzőt. Vettel első osztályú versenyző és szorosan kötődik a csapathoz. A nehéz helyzetekben támogatni kell, jövőre különösen, amikor új, fényes jövővel rendelkező srác (Charles Leclerc) érkezik mellé. Az első időkben Schumacher is követett el hibákat, a fő az, hogy zárt ajtók mögött őszintén megbeszéljék ezeket, kifelé pedig mindenki támogassa a csapatot.”

Az interjúban a 71 éves Montezemolót a Forma-1-es visszatérés lehetőségéről is megkérdezték, elég egyértelműen válaszolt: “Nullától százig terjedő skálán az esély a nullánál is kisebb.”