A német Sophia Flörsch a Forma-3-as Makaói Nagydíjon az elmúlt évek egyik legnagyobb versenybalesetét szenvedte, amikor autója egy riváliséra ráfutva, 276 km/órás tempónál a levegőbe emelkedett, majd a kerítésen túl fekvő fotósállásnak csapódott.

A 17 éves versenyzőnő csodával határos módon túlélte a horrorbukást, de gerinctörést szenvedett. Vasárnap több szakaszban összesen nyolc órán keresztül műtötték, majd hétfőn újabb hosszú operáción esett át.

A Van Amersfoort-csapat kedden reggel közleményben pozitív híreket közölt versenyzőjéről:

“Sophia tegnap túlesett a műtéten. A specialistákból álló orvoscsoport több mint kilenc órán keresztül dolgozott a törött csigolyák helyreállításán és egy, a gerincvelőhöz veszélyesen közel lévő csontszilánk eltávolításán. Az idegek vizsgálata azt mutatja, hogy jók az alapvető reakciók, az első jelek alapján pozitív a prognózis a felépülését illetően” – állt a közleményben.

A csapatfőnök, Frits Van Amersfoort a BBC-nek azt mondta, elsősorban a bénulás veszélyétől kellett tartani, de úgy tűnik, erről nem lesz szó, emellett úgy véli, a pilótanő vissza is fog térni a versenyzéshez: “Elgészen biztos vagyok benne, hogy vissza fog térni. Szerencsére jön a tél, lesz ideje a felépülésre, és aztán visszajön majd. Ilyen a versenyzői vér, visszahoz minket, hiszen imádjuk ezt csinálni.”

Flörsch mellett négy másik személy, Cuboi So pilóta – akit repülés közben eltalált –, két fotós és egy marshal sérült meg a balesetben, közülük még ketten vannak kórházban, a pályabírónak az állkapcsa törött el, míg az egyik fotósnak a mája repedt meg.