A Ferrari a 2018-as idénynek nagyon versenyképes autóval futott neki, Sebastian Vettel és a csapat a szezon első felében vezette is a bajnokságot, ám az év ugyanúgy végződött, mint tavaly, Lewis Hamilton Mexikóban behúzta az egyéni világbajnoki címet, és a Mercedes is hajszálnyira van a sikeres címvédéstől.

Sokan a korábbiaknál keményebben bírálják Vetteléket, ugyanis idén szerintük a Ferrari domináns autó birtokában bukta el a bajnokságot, de a négyszeres világbajnok a legkevésbé sem ért ezzel egyet:

“Ebben nem igazán egyezik a véleményünk. Úgy gondolom, az teljes mértékben igaz, hogy nagyon erős autónk van, de szerintem az már nem volt igaz, hogy domináns autónk volt, ahogy az emberek hitték. Nézzük csak meg az eredményeket! Én nem látom a dominanciát.”

“Például Spában sem azért győztünk, mert miénk volt a pole. A pálya jellegének köszönhettük a győzelmet, annak, hogy az Eau Rouge padlógázas stb. Tavaly lóerőhátrányban voltunk, akkor nem is működött az előzés. Idén nem volt ilyen hátrányunk, ezért ki tudtam használni a szélárnyékot és sikerült megelőznöm Hamiltont.”

Vettel: Sose volt domináns autónk! 1

“De az is tény, hogy Lewis utána is végig egy-két-három másodpercnyire volt mögöttem. Ugyanolyan tempója volt, tizedre ugyanolyan köröket mentünk, és csak a végén adta fel, így jött ki a nyolc másodperces hátránya. Szerintem ez nem egy domináns futam, nagyon is szoros verseny volt” – utalt arra, hogy sokan a Belga Nagydíjat látják az egyik fő példának arra, hogy a Ferrari idén erősebb volt a Mercedesnél.

“Sok olyan futam volt idén, amikor nagyon szoros volt és jó volt a versenytempónk, de nem hiszem, hogy lett volna olyan hétvége, amikor mi domináltunk, míg a Mercedesnek volt ilyen, nézzük csak meg Spanyolországot, Franciaországot, Oroszországot! Nekünk nem voltak olyan futamaink.”

“Félre ne értsenek, nem azt mondom, hogy rossz autóm volt idén, egyáltalán nem, tudom, hogy erős az autónk. De az emberek véleményével ellentétben én nem gondolom, hogy domináns autónk lett volna.”

Vettel: Sose volt domináns autónk! 2

Vettel újra kiemelte, hogy nem a csapat és a saját hibái miatt úsztak el a bajnoki remények:

“Alapvetően nem voltunk elég gyorsak. Végső soron tempó kell a bajnoki küzdelemhez. Ezt mondtam tavaly is és ezt mondtam idén is. A tempó dönti el a bajnokságot.”

“Tavaly az idény közepéig láthatóan nagyon jók voltunk, aztán jött pár pálya, ami nem feküdt nekünk, volt pár kiesés, és lendületet veszítettünk. És persze azért is veszítettünk lendületet, mert nem voltunk elég gyorsak.”

“Azt hiszem, sajnos az idei év is hasonló volt, egyes hétvégéken megint hiányzott a tempónk a Mercedeshez képest, ők pedig meg tudták nyerni a futamokat, annyi pontot hoztak, amennyit csak lehetett. Mi nem hoztuk így a pontokat, ezért két-három-négy futam alatt meg is lett a nagy előnyük.”