A ferraris Sebastian Vettel 2017 után idén is alulmaradt a mercedeses Lewis Hamiltonnal szemben a világbajnoki küzdelemben, és az idei kudarc a tavalyinál is fájdalmasabb lehetett, hiszen erre az évre igen versenyképes autót gyártott a maranellói csapat, a német egy bizonyos pontot még egészséges előnnyel is vezette a pontversenyt.

1969, ’71 és ’73 bajnoka, Sir Jackie Stewart úgy véli, Vettel már leszálló ágba kerülhetett.

“Szerintem Sebastian már túl van a csúcson, míg Lewis továbbra is csak felfelé halad” – mondta a skót legenda a német Bildnek. “Persze nem kizárt, hogy Sebastian magára talál, de nem lesz könnyű, mert egy ilyen szezon után még önkritikusabb lesz az ember, még jobban meggondolja, mit csináljon és mit ne csináljon.”

Vettel 31, míg Hamilton 33 éves, Stewart szerint azonban a németnél épp az lehet a gond, hogy túl fiatalon lett túl sikeres: “20 évesen került a Forma-1-be és 26 éves korára már négyszeres világbajnok volt.”

De a fő probléma persze az volt, hogy Vettel hibákat követett el:

“Nem lehet mindig mást hibáztatni. Ha a világbajnoki címért küzd az ember, és lát egy rizikós lehetőséget, amiből baj lehet, akkor nem feltétlenül próbálkozik meg vele. Kivárja a megfelelő alkalmat. Nagyon bírom Sebastiant, igazán jó versenyző is. Nagyon érzékeny, és technikai szempontból talán még most is ő a legjobb, de fejben nem olyan összeszedett, mint egykor.”

Vettellel szemben Hamiltont minden korábbinál lazábbnak érzi Stewart, aki szerint Michael Schumacher hét világbajnoki címe is elérhető lesz az angol számára:

“Igen, több okból is. Ma több futam van, jobb a menedzsment, jobbak a gyárak, nagyobbak a csapatok, több pénz áll rendelkezésre a sikerhez, mint bármikor.”