Charles Leclerc és Kevin Magnussen már a Japán Nagydíj második körében ütköztek, a sauberes ment neki hátulról a szerinte őt blokkoló Magnussennek. Leclerc nagyon kiborult a dán versenyző manővere miatt, az FIA azonban büntetés nélkül hagyta az esetet.

Charlie Whiting versenyigazgató el is magyarázta, hogy miért: a felügyelők a belső kamerás felvételek vizsgálata során megállapították, hogy Magnussen valóban ugyanarra mozdult, mint Leclerc, de nem blokkolási szándékkal.

A felvételek alapján Magnussen manővere nem Leclerc mozdulatára adott reakció volt, nagyjából egyszerre döntötték el, hogy merre fognak indulni. Valóban Leclerc mozdult előbb, de a Haas mozgása olyan gyorsan követte a Sauberét, ami a felügyelők számára egyértelművé tette, hogy nem blokkolásról volt szó.

A Sauber csapatfőnöke ennek ellenére versenyzője mellé állt, és veszélyesnek minősítette Magnussen manőverét. “Az én nézőpontomból teljesen világosnak tűnt a helyzet, de nem büntették meg” – mondta Fred Vasseur.

“Egy kicsit meglepődtem. Ha jobban megnézzük, Magnussen az összes nagy idei balesetben benne volt. Nem én vagyok a bíró, hanem az FIA, nekik kell dönteniük.”

“Ez a manőver kiba…ttul veszélyes volt, mindig későn mozdul, előbb-utóbb óriási baleset lesz ebből. 320-as tempónál ez több, mint meredek.”