A Forma-1-es Japán Nagydíj időmérőjén a 8. rajthelyet megszerző Esteban Ocont a háromhelyes rajtbüntetéssel sújtották utólag a versenybírók Szuzukában.

A Force India francia pilótája a Q1-ben, a Marcus Ericsson balesete miatt elrendelt piros zászlós szakasz alatt hibázott, mert bár először a szabályoknak megfelelően lassított a megszakítás jelző zászlók előkerülésekor, később, a 4. kanyartól egy rövid időre a mégis gyorsított, ugyanis a rádióján csipogást hallott, ami alapján azt hitte, túlságosan visszavett a tempóból.

Ocon a stewardok előtt nem vitatta a kihágást, ám a magyarázat alapján a versenybírók sem voltak túlságosan szigorúak, azonban a piros zászló alatti gyorshajtás sem maradhatott büntetlenül, ezért adtak a franciának háromhelyes hátrasorolást. Két büntetőpont is járt – a pilótának az elmúlt 12 hónapban eddig egy sem volt.

A 11. helyre visszaeső Ocon büntetésével előbbre lép egyet a csak 9. helyre kvalifikáló Sebastian Vettel, a Force India másik pilótája, Sergio Perez, valamint az Alfa Romeo Sauber-es Charles Lecerc.