2015-ben minden idők legdominánsabb győzelmét aratva lett a GP2 bajnoka Stoffel Vandoorne, a 2016-os Bahreini Nagydíjon pedig a sérült Fernando Alonsót helyettesítve pontszerzéssel mutatkozott be a Forma-1-ben. A belga 2017-re állandó versenyzői ülést kapott a McLarennél, ám bő másfél szezon alatt sem sikerült elkapnia a fonalat, így az év végén kikerül az autóból, a wokingi csapat másik neveltjének, Lando Norrisnak ad majd F1-es lehetőséget.

A McLaren-vezér Zak Brown Vandoorne leváltásának bejelentése után arról beszélt, hogy a Red Bull helyében egy szempillantás alatt leigazolná a pilótát a Toro Rossóhoz, ám az energiaital-gyártónál egyáltalán nem gondolnak erre, ezt Szocsiban fájdalmasan világossá tette a motorsportfőnök, Helmut Marko:

“Mi nem fogjuk szerződtetni Stoffelt” – szögezte le. “Szerintem egyszerűen nem elég gyors a Forma-1-hez.”

Vandoorne maga is tisztában van vele, hogy az F1-ben 2019-re nem igazán akadhat számára lehetőség, a hírek szerint ezért a Forma-E felé orientálódik, ahol a Mercedes leendő gyári csapatának pilótája lehetne.

“Én mindig is kedveltem Stoffelt, nagyszerű versenyző volt az alsóbb kategóriákban” – mondta a Mercedes motorsportfőnöke, Toto Wolff, amikor a belgáról kérdezték.

“Rá kell jönnünk, miért nem ment neki az F1-ben, de lehet, hogy hamarosan lesznek őt illető híreink. Úgy gondolom, hogy alkatilag nagyon jól illene a Mercedeshez, de meglátjuk” – tette hozzá.