Bár a pénteki második szocsi szabadedzés is aggasztó lehetett a Ferrari és Sebastian Vettel számára, hiszen a címvédő Lewis Hamiltont 40 pontos hátrányban üldöző német fél másodperccel volt lassabb a Mercedes angoljánál, az Orosz Nagydíj utolsó, szombat délelőtti gyakorlásán még inkább kinyílt az olló.

Az ezüstnyilak simán hozták az 1-2-t, Hamilton új pályarekorddal zárt az élen, míg a Ferrari küszködött, az edzés elején hosszasan szerelgettek valamit az autó hátulján, később Vettel a hiperlágyakon a kör felén nem tudta bevenni a kanyarokat, majd amikor tisztábban sikerült körbeérnie, akkor is kerek 6 tizededdel volt lassabb.

A Scuderiánál az edzés vége is zavarosra sikerült, Vettel utolsó pályára lépésénél a bokszutca kijáratánál kis híján ütközött a pályán gyorsan érkező Daniel Ricciardóval, majd a csapat mind Kimi Räikkönen, mind Vettel esetében elszámolta magát, a finnt a garázsból épp elindulva szólították megállásra, mert már nem ért volna ki az idő lejárta előtt, a német pedig egyetlen másodperccel maradt le az utolsó nekifutásnak, a lámpa pont az orra előtt váltott pirosra, kénytelen volt kiszállni és megkezdeni az autó visszatolását.

Ha innen versenybe tudnak kerülni a pole-ért és/vagy az győzelemért, az kisebb csoda lesz majd.

A Red Bull szombat délelőttre egyértelműen a harmadik erő szerepébe csúszott vissza, míg mögöttük az Alfa Romeo Sauber-es Charles Leclerc következett – ha a kvalifikáción is ilyen jól megy majd, vasárnap az 5. helyről rajtolhat, hiszen Daniel Ricciardóra és a Max Verstappenre hátrasorolás vár.

A Force India mindkét autójával a top10-ben zárt, ők is sokat remélhetnek, rajtuk kívül pedig még a haasos Romain Grosjean tudott az első 10-be jutni.

A McLaren siralmasan szerepelt, mostanra a Williams is maga mögé utasította őket, Stoffel Vandoorne a 19. lett, Fernando Alonso volt a leglassabb.

Az Orosz Nagydíj időmérő edzése 14 órakor kezdődik.

F1: Pályarekord Hamiltonnál, nagy bajban a Ferrari 1