Élő: Forma-1 Szingapúri Nagydíj

Győzelemmel növeli-e előnyét Lewis Hamilton, vagy képes lesz valahogyan fordítani Sebastian Vettel a 3. helyről? Esetleg a Red Bull győz az utcai pályán? Megúszható-e biztonsági autó nélkül a futam? Élő képes-szöveges közvetítés a 2018-as Forma-1-es Szingapúri Nagydíjról.

Élő: Forma-1 Szingapúri Nagydíj

Szokásosan meleg időben, a reflektorok fényei alatt sorakoztak fel a Forma-1-esek a 2018-as idény 15. fordulója, a Szingapúri Nagydíj rajtjához a délkelet-ázsiai városállam utcai pályáján.

Élő: Forma-1 Szingapúri Nagydíj 1

Bár papíron nem feküdt a Marina Bay a Mercedesnek Lewis Hamilton villámgyors időmérős körrel húzta be a pole-t, mellé pedig a Red Bull-os Max Verstappen került. A bajnoki címért küzdő ferraris Sebastian Vettel a mercedeses Valtteri Bottasszal osztozott a második soron, mögöttük Kimi Räikkönen és Daniel Ricciardo, a Force Indiá-s Sergio Perez és a haasos Romain Grosjean, valamint Esteban Ocon és a 150. F1-es futamán induló renault-s Nico Hülkenberg sorakozott a top10-ben.

A Pirelli a lágy, ultralágy és hiperlágy gumikat vitte a hétvégére. A top10-ből mindenki a leglágyabb, rózsaszín jelzésű abroncson kezdett, ám az a szállító becslése szerint legfeljebb 11-13 körre volt alkalmas. Az ideális stratégia a gumiszállító szerint a hiperlágy-ultralágy-ultralágy kombináció két 25-25 körös etappal a lila abroncsokon, bár a szabadon választók az ultralágy-lágy párossal is megpróbálkozhattak, a 24. kör környékén elvégzett cserével, de még a hiperlágy-lágy kombináció is elképzelhető volt, természetesen jóval korábbi kiállással.

Az 11. rajthelytől csak a Toro Rosso-pilóták, Pierre Gasly (15.) és Brendon Hartley (17.) választották a hiperlágyat, a lágy csak az utolsó helyről induló Lance Stroll Williamsére került, míg a többi hét autón az utlralágy volt a start előtt.

Mivel az eddigi 10 Szingapúri Nagydíjon legalább egyszer mindig pályára lépett a biztonsági autó, a csapatoknak rugalmas stratégiával kellett készülniük, a megfelelő időben elvégzett csere akár a győzelmet is jelenthette a Marina Bay pályán, ahogy ezt a Renault szégyenletesen bizonyította 2008-ban a Crashgate-tel.

vége 0 új esemény

2018 Forma-1 Szingapúri Nagydíj, futam

14:17

Rajt/1. kör

A lámpák kialvásakor Hamilton jól lépett el, Vettel az első kanyar előtt is támadta Verstappent, még sikertelenül, de aztán sikeresen elment a holland mellett. Hátrébb a két Force Indiá-s csatázott, összeértek, Esteban Ocon autója összetört a betonfalon. Beküldték a biztonsági autót.

14:19

2. kör

A sorrend a safety car mögött: Hamilton, Vettel, Verstappen, Bottas, Räikkönen, Ricciardo, Perez, Grosjean, Alonso, Sainz, Hülkenberg, Gasly, Leclerc, Ericsson, Magnussen, Hartley, Szirotkin, Vandoorne, Stroll.

14:23

4. kör

Szirotkin Williamsének első szárnyára felakadt a Force India kerekének egy darabja, az orosz kénytelen volt a bokszba hajtani, a karikát leszedték, az orosz lágy gumikat is kapott.

14:26

5. kör

A biztonsági autó a 4. kör végén engedte el a mezőnyt, de az újrarajtolásnál nem történt azonnal pozíciócsere. A versenybírók a Force Indiá-sok ütközését versenybalesetnek minősítették, büntetést nem láttak szükségesnek.

14:32

9. kör

A mezőny beállt, Vettel és Verstappen közelről, néha DRS-távon belül, néha azon kívül kergették a vezető Hamiltont és egymást.

14:40

13. kör

A reflektorok fényében esőcseppek tűntek fel.

14:45

16. kör

A Mercedesnél reagáltak, a vezető Hamilton is megjárta a bokszutcát, ő lágyakat kapott. A címvédő bőven Vettel elé tudott visszajönni.

14:46

17. kör

Bottas is kereket cserélt, ő is lágy gumikat vett fel.

14:49

18. kör

Verstappent is kihívták, ő is lágyakat kapott, a holland pontosan Vettel mellé ért ki a pályára, sikerült is a Ferrari elé kerülnie, a bokszutcában visszavették az első körön elveszített pozíciót.

14:52

19. kör

Vettel a rádión jelezte, hogy szerinte az ultralágyakon nem lesz esélye megnyerni a futamot.

14:54

21. kör

Räikkönen és Ricciardo továbbra is az első etapot húzta a hiperlágyakon, a finn vezetett.

14:57

23. kör

A vezető Räikkönen is kereket cserélt, lágyakra váltott. A 6. helyre került.

15:05

26. kör

Továbbra is szemerkélt a pálya bizonyos részein, de a még mindig eredeti hiperlágyain vezető Ricciardónak azt mondták, komoly eső nem lehet. A szintén kopott hiperlágyak Gasly Toro Rossóján teljesen elfogytak, az Alfa Romeo Sauber-es Leclerc elvette tőle a 9. helyet.

15:06

28. kör

Ricciardo is kereket cserélt, ultralágyakra váltott, a 6. helyre tért vissza.

15:11

30. kör

A sorrend féltávnál: Hamilton, Verstappen, Vettel, Bottas, Räikkönen, Ricciardo, Alonso, Sainz, Leclerc, Ericsson, Vandoorne, Stroll, Szirotkin, Perez, Hülkenberg, Grosjean, Hartley, Gasly, Magnussen.

15:14

31. kör

A rosszul megválasztott kiállás után Szirotkin mögé hosszú ideje beszorult Perez egyre frusztráltabban üldözte az oroszt, a csapatrádión a versenyigazgató Charlie Whitingtól próbált valami segítséget kicsikarni – sikertelenül.

15:18

34. kör

Ahogy számítani lehetett rá, Perez nem bírta tovább, csatázni kezdett Szirotkinnal, aki nem adta olcsón a bőrét, és a mexikói valamiért rá is húzott, de ő járt rosszul, bal hátsó defektet kapott, kénytelen volt a bokszba kullogni, az utolsó helyre került, ráadásul vizsgálat alá is vonták.

15:20

35. kör

Az incidens után ritmust veszített Szirotkint megelőzte a renault-s Hülkenberg.

15:24

37-38. kör

Grosjean is egyre keményebben üldözte a 14. helyen álló Szirotkint, újabb incidens fenyegetett, mert mindketten rendesen csúszkáltak. Közben a lekörözéseket végző Hamilton a hideg gumikkal küszködött, beragadt a páros mögé, és így utolérte Verstappen. Grosjean végül megelőzte az oroszt, de aztán alaposan feltartotta a Red Bull-os hollandot. A kék zászló figyelmen kívül hagyása miatt a Haas-pilótát és Szirotkint is vizsgálat alá vonták.

15:33

43. kör

Magnussen az első kanyarban megelőzte Hartley-t, nem sokat nyert vele, a 17. helyet vette el a Toro Rosso új-zélandi pilótájától.

15:35

44. kör

A renault-s Sainz kemény csat végén elvette a 8. helyet a sauberes Esricssontól. Közben Grosjean a kék zászlós kihágás miatt 5 másodperces időbüntetést adtak.

15:41

47. kör

Szirotkinnak is kiosztottak 5 másodpercet, amiért védekezés közben leszorította a pályáról Hartley-t. Az orosz első és egyetlen kerékcseréje közben le is töltötte a büntetést, az utolsó helyre esett vissza.

15:51

53. kör

Míg Hamilton bő 4 másodperccel vezetett Verstappen előtt, Vettel pedig még 13 másodperces lemaradással autózott a 3. helyen a senki földjén, a 4-6. helyen Bottas, Räikkönen és Ricciardo DRS-távolságban autózott.

15:56

56. kör

A sorrend öt körrel a leintés előtt: Hamilton, Verstappen, Vettel, Bottas, Räikkönen, Ricciardo, Alonso, Sainz, Leclerc, Hülkenberg, Ericsson, Vandoorne, Grosjean, Gasly, Stroll, Hartley, Perez, Magnussen, Szirotkin.

16:09

61. kör/befutó

Hamilton senkitől sem zavartatva, közel 9 másodperces előnnyel  érte el a kockás zászlót, rajt-cél győzelmet aratott a Szingapúri Nagydíjon. Verstappen a 2., Vettel a 3. lett. A német hátránya 40 pontra nőtt a bajnokságban.

Hamilton idei hetedik, negyedik szingapúri, pályafutása 69. futamgyőzelmét aratta.

A további pontokon Bottas, Räikkönen, Ricciardo, Alonso, Sainz, Leclerc és Hülkenberg osztozott.

16:26

Végeredmény

Élő: Forma-1 Szingapúri Nagydíj 1

Forrás: Fotó: Europress