A Ferrari számára kiábrándítóan alakult az Olasz Nagydíj, hiszen hiába szerezték meg az első rajtsort a hazai szurkolók előtt Monzában, a futamon a bajnoki címért küzdő Sebastian Vettel már az első körben visszaesett egy Lewis Hamiltonnal történt ütközés miatt, míg a pole-ból induló Kimi Räikkönen nem tudta megőrizni a vezetést, ugyanis a hosszú első etapot teljesítő Valtteri Bottas eredményesen tartotta fel addig honfitársát, míg a gumijai elkoptak, Hamilton pedig beérte és megelőzte.

A csalódott és ideges Ferrari-főnök, Maurizio Arrivabene a futam után Bottas szerepére utalva azt mondta, ők nem alkalmaznak inasokat, ám később már megbánta ezt, mondta el az olasz Autosprintnek:

“Miután a pillanat hevében kimondtam ezt, rögtön tudtam, hogy botrány lesz belőle. Azóta már üzeneteket váltottam Valtteri Bottasszal. Bocsánatot akartam kérni tőle. Csak kicsúszott a számon, de nem szeretném ezt címkét ragasztani rá. Örültem a válaszának és annak, hogy megértő volt.”

F1: A Ferrari-főnök bocsánatot kért Bottastól 1

Sokak szerint a Ferrari is jobban tette volna, ha Monzában a Mercedeshez hasonlóan igyekszik pilótasorrendet, csapatutasítást alkalmazni, ám Arrivabene szerint a rajtnál ez sem segített volna:

“Egyszerűen azt az utasítást adtam nekik, hogy ne csináljanak semmi ostobaságot. Hallottam, hogy Kimi hátrányba hozta Sebastiant a rajtnál, de mégis mit kellett volna tennie? Ugyanazt tette, amit egy Lewis Hamilton vagy Sebastian Vettel is tett volna. A Vettel és Hamilton közti esetnek semmi köze nem volt a csapatutasításokhoz.”

Bár a Ferrari egyértelműen évek óta nem volt olyan versenyképes, mint idén, Vettel a szezon során több hibát is elkövetett, így mégis 30 pontos előnnyel vezet a címvédő Hamilton. Arrivabene megvédte a németet:

“Teljes mértékben helytelen most ujjal mutogatni, amikor még annyi futam van hátra. Én felelek az egész csapatért, szóval mindegy is, hogy ki hibázott, a versenyző vagy a csapat. Egyvalaki felelős, az pedig én vagyok.”