A McLaren hétfőn bejelentette, hogy a már korábban Fernando Alonso utódjaként igazolt Carlos Sainz csapattársa 2019-ben a saját neveltjük, a 18 éves Lando Norris lesz.

A wokingi csapattal a mostani bejelentés előtt a jelenleg a Force Indiánál versenyző, de onnan biztosan távozni kényszerülő Esteban Ocont is hírbe hozták, a francia ifjonc még üléspróbán is járt a csapatnál, de erről a lehetőségről lemaradt. Oconnál a tehetséggel semmi gond, de a háttere annál problémásabb – visszaütött, hogy a Mercedes utánpótlásprogramjának tagja.

“Végső soron saját versenyzőt akartunk, Lando kellett nekünk. Estebant nagyon nagyra tartjuk, de ha egy pilóta gyártói kötődéssel jár, az mindig a hátrányok közé tartozik” – mondta a McLaren-vezér Zak Brown.

“Remélhetőleg talál ülést, esetleg marad, ahol van, ugyanis mindenképp Forma-1-es ülést érdemel. De a gyártói kötődés egyértelműen negatívum, ha a csapat nem áll partnerségben az adott gyártóval, mert így nem lehet 5-10 évre tervezni, nem tudhatjuk, meglesz-e a pilóta vagy sem” – folytatta.

A Mercedes főnöke, Toto Wolff valószínűleg már korábban tudott róla, hogy Ocon nem kell a McLarennek, ezért is nyilatkozhatott a múlt hétvégén igen borúlátóan a német márka utánpótlásprogramjáról, arról, hogy mivel a részvétel inkább hátrány, a háromágú csillag amolyan stigma a versenyzőik számára, a kudarcok alapján a lezárást is meg kell majd fontolni.