A Forma-1-ből 2011 januárjában történt súlyos ralibalesete után kipottyant Robert Kubica tavaly tért vissza a száguldó cirkuszba, előbb a Renault-nál tesztelt, majd miután ott nem adtak neki lehetőséget 2018-ra, a Williamshez fordult, sokáig úgy is tűnt, versenyülést kaphat, de a pénzzel előző Szergej Szirotkin szerződtetése után csak teszt- és tartalék pilótaként igazolták.

Miután a nyári szünet alatt a divatmágnás milliárdos Lawrence Stroll társaival megvásárolta a csődbe ment Force Indiát, adta magát, hogy fiát, Lance-et a Williamstől átülteti a versenyképesebb csapathoz. Bár ezt illetően még semmi sem biztos, a Williamsnél állítják, hogy Stroll távozása esetén Kubica kapná az ülését.

A korábban a rajtrácsra nagyon visszavágyó lengyel most nem valami lelkes – a pocsék FW41-est terelgetni nem lenne akkora élvezet.

“Inkább spekulációként tekintek erre, érzelmileg nem mozgat meg. Sok minden történt a Forma-1-ben augusztusban, de ettől előttem még nem nyílt meg hirtelen sok ajtó” – mondta a lengyel Przeglad Sportowynak.

Felröppent az is, hogy Stroll helyére a Force Indiától kitúrt Mercedes-nevelt, Esteban Ocon kerülhet, erre így reagált Kubica: “A helyében én nem hajtanék erre! De én csak a magam dolgával foglalkozom.”

F1: Kubicát hidegen hagyja a versenyzési lehetőség 1

Kubica hangsúlyozta, hogy nem azért vállalta a pozíciót a Williamsnél, hogy már idén versenyen indulhasson:

“Nem. Egyszerűen csak szerettem volna Forma-1-es autót vezetni. A jelenlegi szabályok nem túl kedvezőek, szinte nincs is tesztelés” – utalt arra, hogy így azért a téli és az idény közbeni egy-egy tesztnap mellett még szabadedzéseken is vezethetett.

“Szóval a fő célom az volt, hogy a volánhoz ülhessek, de persze a szerződés aláírásával az ember vállalja, hogy profi módjára beül versenyezni, ha valami történik. De még ha be is ülök, nem jelenti automatikusan azt, hogy minden futamon vezethetek. Egyrészt persze az álmom válna valóra, másrészt viszont talán nem olyan happy end lenne, mint amire vágytam.”