A múlt hétvégi Belga Nagydíjon csúnya rajtbaleset történt, az első kanyar féktávját alaposan elmérő Nico Hülkenberg hátulról belerohant Fernando Alonsóba, akinek McLarenje eltalálta Charles Leclerc Sauberjét, a levegőbe emelkedett, eltalálta Daniel Ricciardo Red Bullját, majd rázuhant a Sauberre, komoly guminyomokat hagyva a glóriának becézett fejvédő kereten.

Az Olasz Nagydíj csütörtöki sajtónapján jó néhány versenyzőt megkérdeztek a glóriáról a történtek fényében, a korábban teljesen elutasító Hülkenberg például sokkal elfogadóbb álláspontra helyezkedett:

“Bár továbbra sem vagyok nagy rajongója a glóriának, úgy gondolom, hogy látva a tényeket, el kell ismerni, hogy hozzájárul az autó biztonságához. Szóval továbbra is felemás érzéseim vannak vele kapcsolatban, de nem is az én dolgom ez. Az pedig tény, hogy most bizonyított, jó, hasznos eszköz. Csak találgathatunk, mi lett volna nélküle, de az jól látható, hogy teli volt guminyomokkal. A fejet megvédte, az biztos.”

Szintén glória-kritikus Kevin Magnussen is hasonlóan beszélt:

“Örülök, hogy senki sem sérült meg, hiszen senki nem akar megsérülni és másnak sem kívánjuk ezt. Ennyi a történet. De ez nem változtat azon, hogy szerintem a Forma-1-be nem való a glória, ahogy a motorkerékpárra sem kell harmadik kerék. Persze ha látjuk, hogy a glória megmentett egy életet, akkor nem fogjuk azt mondani, hogy bárcsak ne lenne ott, nyilván ennek örülni kell.”

Az ugyancsak glóriaellenes Max Verstappen szerint a spái baleset után eltúlozták az eszköz szerepét:

“Őszintén szólva szerintem rosszabbul nézett ki a baleset, mint valójában volt. Sosem esik egyenesen a fejünkre a másik autó, mindig átcsúszik, és mivel a glória annyira kiáll, naná, hogy érinteni is fogja az autó. Minél több mindent építünk a pilóta elé, annál nagyobb az esélye, hogy azt el is találják. De szerintem akkor sem érintette volna Charles-t a kerék, ha nincs ott a glória. Szerintem túlságosan felfújták ezt.”

F1: A baleset lezárta a glóriavitát? 1

Csapattársa, Daniel Ricciardo nem értett egyet a hollanddal, épp ellenkezőleg látja a glória szerepét:

“Ha megnézzük, mi történt, Hartley fedélzeti kamerás felvételéből látszik a legjobban, látható, hogy Alonso oldalról érkezik. Első pillantásra úgy tűnhet, hogy felülről érkezett, de nem, oldalról. Nagyon közel lett volna, ha nincs ott a glória. Szerintem tette, amit tennie kell, és szerintem jó, hogy akik nem támogatták, most bizonyítékot kaptak, hogy valószínűleg igen súlyos sérüléstől mentette meg Charles-t.”

Leclerc azt mondta Monzában, hogy a Spában történtek után nincs helye a vitának a glóriát illetően:

“A felvételek alapján nem tudhatjuk, mi történt volna nélküle, de én nyilván nagyon örültem neki, hogy ott volt a fejem felett. Helye van az F1-ben. Hogy szép vagy sem, szerintem többé nem számít.”