Szerdán Sergio Marchionne egy svájci kórházban elhunyt – írja a BBC. A 66 éves csúcsmenedzser 14 éven át vezette a FIAT-Chrysler autógyárat, majd 2014 ősze óta a Ferrarit, így a háttérből a Forma-1-es csapatot is, amelynek idén valós esélye van a világbajnoki címre.

Marchionne vállát június 28-án megműtötték, ami után váratlan komplikációk léptek fel. Múlt pénteken már olyan hírek terjedtek, hogy kómában van. Szombaton – nem túl elegáns módon, de a cégek működése érdekében – a Fiat-Chrysler és a Ferrari is bejelentette, hogy egészségügyi okok miatt leváltják vezetői pozícióiból.

Marchionne érdeme, hogy pénzügyileg stabillá tette a cégcsoportot, a kritikusai viszont éppen azt vetették a szemére, hogy elmaradtak alatta a fejlesztések, csak ahhoz adott pénzt, aminek a gyors megtérülését látta.

Vezetése alatt a Fiat márka modelljeinek száma lecsökkent, az Alfa Romeo viszont két friss modelljének köszönhetően jól teljesít, a Lancia ellenben kvázi kimúlt.

A Ferrari elnökeként Marchionne a Forma-1-es csapat 2015 óta tartó magára találását is levezényelte, emellett az új tulajdonos, a 2017 elején érkezett amerikai Liberty Media 2021-es reformterveinek komoly ellenzőjeként lépett fel, a régi “hagyományt” felelevenítve a Scuderia F1-ből való kiszállásával fenyegetőzött.