Ma futott körbe a szaksajtóban, hogy a Ferrari élén személycsere jöhet, a Fiat Chryslert Automobilest (FCA) is irányító Sergio Marchionne távozhat. Bár hivatalos közlés még nincs, úgy tudni, az olasz-kanadai üzletember súlyos betegségre hivatkozva lemondott posztjáról, a Ferrari élére pedig meg is találták az utódját.

Az új Ferrari-vezér állítólag a csapatfőnök Maurizio Arrivabenéhez hasonlóan a márkával több évtizedes kapcsolatot ápoló dohánygyártó Philip Morristól érkezett, a cég korábbi CEO-ja, a 62 éves Louis C. Camilleri az, aki már eddig is a maranellói cég igazgatótanácsának tagja volt.

A Forma-1-es csapat és az egész F1 szempontjából érdekes lesz látni, milyen politikát folytat Camillieri, hiszen Marchionne – a Mercedesszel érdekszövetségben – keményen ellenezte a sportág 2021-re tervezett reformjait.

A spekulációk szerint emellett Marchionne volt az, aki Kimi Räikkönen Charles Leclerc-re való lecserélését szorgalmazta, ám Camilleri a közös céges múlt miatt a csapatfőnök Arrivabene szövetségese lehet ebben a kérdésben, ő pedig nagy támogatója Sebastian Vettelnek, aki viszont köztudottan azt szeretné, hogy 2019-re is Räikkönent tartsák meg.

Frissítés:

Cikkünk megjelenése után nem sokkal az FCA és a Ferrari is hivatalossá tette a 66 éves Marchionne távozását, aki akinek állapota egy nemrég elvégzett műtét után “rosszabbra fordult, ezért nem lesz képes visszatérni a munkába”.

Az FCA élén Mike Manlay váltja CEO-ként Marchionnét, míg a Ferrarinál a John Elkann lett az igazgatótanács elnöke, aki CEO-nak a fent említett Camillerit javasolta.

Mindkét cég szomorúságát és együttérzését fejezte ki Marchionne állapota miatt, a közlemények alapján úgy tűnik, hogy a legrosszabbtól lehet tartani.

“Mélységesen elszomorított, amikor értesültem Sergio állapotáról. Még pár órával ezelőtt is elképzelhetetlen lett volna ez a helyzet, amit mindannyian nagyon igazságtalannak érzünk. Gondolatban Sergióval és családjával vagyok” – kezdte Elkann.

“Bár mindannyiunk számára fájdalmas, a most bejelentett utódlási terv biztosítja a fennakadásmentes működést és a cég egyedi kultúrájának megőrzését. Megtiszteltetés volt számomra Sergio mellett dolgozni az elmúlt években. Mindenkitől azt kérem, hogy tartsák tiszteletben Sergio és szerettei magánszféráját” – folytatta.