Robert Kubica 2017-ben két alkalommal is vezetett a Hungaroringen, a Forma-1-es visszatérésen dolgozó lengyel előbb a Magyar Nagydíj utáni közös teszten lépett pályára a Renault színeiben, majd októberben a Williams privát tesztjén körözött nálunk.

Az idén a Williams tartalékosaként alkalmazott Kubica egy éven belül harmadszorra is autóba ül majd, ugyanis a csapat idénre beosztotta őt az idén újra nálunk tartandó második idény alatti közös tesztre. A kétnapos gyakorláson – akárcsak néhány hete Barcelonában – az ifjonc Oliver Rowland lesz a lengyel partnere, az első napon, július 31-én az angol, majd augusztus 1-jén Kubica vezet.

F1: Megint nálunk tesztel Kubica 1

Természetesen mindkét pilóta végső célja a Forma-1-es versenyülés, ám nagy kérdés, hogy a Williamsnél akadhat-e hely számukra. A csapat idén két pénzes ifjoncot, az orosz Szergej Szirotkint és a kanadai Lance Strollt versenyezteti, és nagyon úgy tűnik, hogy Stroll jövőre is biztosan marad.

A 19 éves milliárdoscsemetét az elmúlt időszakban több kritika érte, amiért gyakran és igen nyíltan panaszkodik a Williams versenyképtelensége, valamint bármilyen egyéb, apróbb probléma miatt is, de hétvégén következő hazai versenye, a Kanadai Nagydíj előtt főnöke, Claire Williams kiállt mellette:

“Keményen dolgozik azon, hogy javuljon, amiben javulnia kell. Nagy nyomás nehezedik rá, és sok indokolatlan kritikát kap, szerintem nagy érettségről tesz tanúbizonyságot azzal, ahogy ezt a helyzetet kezeli. Büszke vagyok a nálunk végzett munkájára, és remélem, hogy hamarosan olyan autót adhatunk alá, amivel képes lesz megmutatni, mit is tud. Őszintén hiszem, hogy szép jövő vár rá a Forma-1-ben.”

“Egyelőre nem beszéltünk még a szerződésekről, de szerintem Lance eddig megfelelt az elvárásainknak, és nyomós ok nélkül nem szoktunk pilótát váltani.”

F1: Megint nálunk tesztel Kubica 2