A Pirelli a 2018-as Forma-1-es szezonra hét különböző száraz pályás gumikeverékkel állt elő (szuperkemény, kemény, közepes, lágy, szuperlágy, utlralágy, hiperlágy), ám a színeket és a neveket egyre nehezebb fejben tartani.

Többen is felvetették már, hogy elég lenne az adott hétvégére szállított három keveréket egymáshoz viszonyítva egyszerűen keménynek, közepesnek és lágynak nevezni, és most a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) és az F1 vezetése hivatalosan is ezt kérte 2019-re a gumiszállítótól.

“A FOM és az FIA megkért minket, hogy egyszerűen nevezzük a gumikat keménynek, közepesnek és lágynak. Ugyanaz a három szín, ugyanaz a három elnevezés minden hétvégén, persze különböző keverékekkel, hiszen nem lehet ugyanazokat a gumikat használni Silverstone-ban és Monacóban” – mondta a Pirelli motorsportfőnöke, Mario Isola.

“Aztán a következő szint, hogy meglesz az A, B, C, D, E, F vagy akármilyen keverék, és a médiának elmondjuk majd, hogy az adott hétvégén a kemény a B, a közepes a D és így tovább. Így a nézőknek átláthatóbb lesz a dolog, míg önöknek (a sajtónak) meglesz a lehetősége, hogy mélyebben is belemenjenek a technikai részletekbe.”

“Még folyik a párbeszéd, de nyitottak vagyunk erre a változtatásra.”

Az újítás egyik nehézsége lehet, hogy a különböző hétvégékre szánt gumikat a keverékek eltérése ellenére ugyanazzal a három színnel kell majd jelölni, de Isola szerint megszervezhető, hogy ne legyen zavar, fennakadás.

“Utánakérdeztem a gyártásnál és a logisztikánál, hiszen át kell látnunk minden lehetséges hatást. Minden hétvégére külön hármast gyártunk, szóval az, hogy lila vagy sárga festést viszünk fel rájuk, nem nagy ügy.”